Scena

Skulpture Bogdana Darmanovića u Galeriji "Centar"

1206darmanovic
M
ladi skulptor Bogdan Darmanović predstaviće se prvi put samostalno likovnoj publici na izložbi „Mit o ptici“ koja će sjutra biti otvorena u Galeriji „Centar“ u Podgorici, od 20 časova.

Skulpture Bogdana Darmanovića u Galeriji "Centar"
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu, će otvoriti renomirani crnogorski vajar Željko Reljić, koji je u uvodnom tekstu kataloga, između ostalog, zapisao:

- Opšti utisak Darmanovićeve skulpture u kamenu jeste tiha i duboka ozbiljnost. To nijesu djela koja pate od proširenosti u shvatanjima. To je, u stvari, umjetnost slobodne forme, čistih estetskih plastičnih osobina. U tom takvom postupku, snažnom i tananom u isto vrijeme, sve je ispričano jednostavnim ali i rječitim jezikom savremene skulpture. Veoma zanimljiv aspekt izloženih djela, gdje umjetnik u svom radu pokazuje svježinu i sve spaja u jednu skladnu cjelinu. I upravo zato, ova je izložba jedno veoma prijatno otkriće i jedno istinsko zadovoljstvo.

Bogdan Darmanović je rođen je 1986. godine u Podgorici. Diplomirao je na vajarskom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju prošle godine. Do sada je izlagao na više grupnih izložbi. Autor je spomen-obilježja Civilnim žrtvama rata na prostorima bivše Jugoslavije 1991-2001, koja se nalazi u parku na Pobrežju. Živi i radi u Podgorici.

Darmanovićeva djela će biti izložena u podgoričkoj galeriji do 30. juna.

Portal Analitika