Scena

Tanja Bakić i Teodora Nikčević predstavljaju Crnu Goru na Bijenalu mladih umjetnika

0706bjcem
M
lade crnogorske umjetnice Tanja Bakić i Teodora Nikčević predstavljaju Crnu Goru na ovogodišnjem Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana, koji se do 7. jula održava u Ankoni.

Tanja Bakić i Teodora Nikčević predstavljaju Crnu Goru na Bijenalu mladih umjetnika
Portal AnalitikaIzvor

Bakić i Nikčević odabrao je kustoski tim su činili: Šarlot Benk, Alesandro Kastiljoni, Nadira Lagun, Delfin Leća, grupa „Slobodne veze“ (Loose Associations), Marko Truli i Klaudio Ćeki, a na temu „Dozvoljene greške“ u okviru multidisciplinarnog projekta „Mediterranea16“.

Projekat Tanje Bakić „Djeca kao nastavnici: Novi nastavni plan i program“ sačinjen je od zbornika radova čiji su autori djeca iz crnogorskih osnovnih škola. Učenici su predstavljeni kao inicijatori promjena u crnogorskom društvu, odnosno kao nastavnici koji najbolje mogu da daju savjete kako treba predavati. Objedinjeni pod zajedničkim naslovom, radovi sačinjavaju osnovu za kreiranje novog nastavnog plana u crnogorskim osnovnim školama koji bi bio prihvaćen i usvojen od strane svih nastavnika.

Teodora Nikčević će se predstaviti projektom „Sidelines“, zvučnom instalacijom postavljenom u specifičnom prostoru nalik koridoru. Osnova rada je zvižduk koji može biti shvaćen kao simbol mladog duha, njegove bezbrižnosti, ali i kao čin pobune. Riječ je o individualnosti, njenom oslobađanju, njenoj potrebi i poziciji u društvu.

Podsjećamo, Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana - BJCEM je međunarodna asocijacija čiji je osnovni cilj promovisanje stvaralaštva mladih talentovanih umjetnika i podsticanje međukulturnih razmjena.

Ministarstvo kulture je početkom godine uputilo javni poziv likovnim i filmskim stvaraocima, književnicima, pozorišnim izvođačima, plesačima, muzičarima, dizajnerima i kulturnim istraživačima mlađim od 35 godina, da se prijave za učešće na ovogodišnjem Bijenalu. O učesnicima je odlučivao međunarodnim tim kustosa ove manifestacije.

Portal Analitika