Scena

Telekom UnderhillFest: U potrazi za većom salom i novim filmovima

0606underhill01
T
elekom UnderhillFest ostvario je svoju misiju ove godine: za svaku projekciju ne traži se tek karta više, već po 50-60 karata, kazao je PR Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma Miroslav Minić predstavljajući danas posljednje segmente programa.

Telekom UnderhillFest: U potrazi za većom salom i novim filmovima
Portal AnalitikaIzvor

Večeras, posljednjeg dana takmičarskog programa biće prikazani filmovi „Duh Balkana“ Hermana Vaskea od 20.30, i „Achtug, achtung“ Dragana Dubljevića od 22.30 časova u sali Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“.

Minić je podsjetio da Vaskeov dokumentarac o kreativnim snagama poteklim ili inspirisani ovim poluostrvom, na jednom mjestu okuplja umjetnike poput Marine Abramović i Anđeline Džoli, Gorana Bregovića, Dušana Makavejeva, Jasmile Žbanić i Emira Kusturice. Dio filma snima je i u Crnoj Gori.

0606underhill02Treći crnogorski dokumentarac koji će imati premijeru na Telekom UnderhillFest-u je „Achtung, achtung“ Dragana Dubljevića, prvog čovjeka festivala Open Sound, koji je sa kamermanom Nikolom Ljumovićem, uradio dokumentarac kojim predstavlja takozvanu alternativnu muzičku scenu u Crnoj Gori.

- To su ljudi koji posljednjih nekoliko godina prave drugačiju muziku, a spektar njihovih interesovanja je mnogo širi nego što podrazumijeva izraz „alternativna scena“ nastao '90-ih godina. Prateći tu scenu, upućen sam u način njihovog rada, procese stvaranja pjesama, koncerte tih grupa koje, u prosjeku, imaju tek dva-tri puta godišnje.

0606dubljevicOvakav izuzetan poznavalac muzičkih prilika sasvim sigurno će i dokumentarcem pružiti informaciju više o onome što, kako ističe, ne čini  mainstream scenu. On dodaje da je „film nastao spontano“, i predstavlja „jednostavnu, ali zanimljivu priču“.

- I za nas je veoma bitno ono što Telekom UnderhillFest radi, a to je kvalitetna promocija i prilika da jedan film dođe do izražaja. Podgorička publika često posustaje kada je riječ o praćenju događaja iz kulture. Ali, Telekom UndrhillFest zabavlja ljude autorskim radom na dokumentarcima, ali nudi i onaj muzički dio priče. Njen dio ove godine će biti i „Beta Baroque“, kao predgrupa „Obojenom programu“ – najavljuje Dubljević.

0606jamsessio

No, to nije sve. Uz večerašnju premijeru on je osmislio i jedinstven jam session, koji će 15 minuta prije ponoći početi u podgoričkom lokalu Soul 2 Soul.

- Biće to nastup četiri muzičara iz različitih gradova koji nikada nisu imali zajednički nastup. To su Ivan Ivanović (bubnjevi), Aleksandar Bogdanović (bas), Ivan Marović (klavijature) i Nemanja Bečanović (gitara) – kazao je Dubljević za Portal Analitika.

PR festivala Miroslav Minić, podsjetio je da će korisnici Telekom mobilne mreže moći besplatnim porukama da glasaju za svoje favorite do sjutra u podne. Kasnije tokom dana biće objavljeni rezultati glasova publike, kao i odluke žirija o dobitnicima ovogodišnjih nagrada u regionalnoj i međunarodnoj selekciji.

Portal Analitika