Scena

Telekom UnderhillFest: O Makavejevu i štićenicima Komanskog mosta

0406makavejev
M
isterija Makavejev“ Dragomira Zupanca, „Lud za tobom“ Danila Marunovića i „Posljednji pirati Crnog mora“ Svetoslava Stojanova biće večeras prikazani u okviru 4. Telekom UnderhillFesta u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“.

Telekom UnderhillFest: O Makavejevu i štićenicima Komanskog mosta
Portal AnalitikaIzvor

Zupancev film će od 20.30 otvoriti veče, a autor će ujedno biti današnji gost festivala. Film govori o proslavljenom reditelju Dušanu Makavejevu, „beskompromisnom kritičaru društvene stvarnosti, ali i sineasti avangardnih umjetničkih pogleda“. Nastao je povodom 80. rođendana, a o Makavejevu govore prijatelji, kolege, saradnici i kritičari, uz bogato korišćenje arhivske građe dokumentacije RTS-a. Dragomir Zupanc poznat je i domaćoj publici kao autor šou programa „Hoćemo gusle“ i „Prodavnica tajni“ na TVCG.

Danilo Marunović išao je tragom još jedne neobične crnogorske priče. Filmom „Lud za tobom“, koji će biti prikazan od 22 časa, prati živote štićenika „Komanskog mosta“ tokom jedne godine. Priča je većinom bazirana na dramatičnoj ljubavnoj priči između Ismeta i Vladane, bivših partnera koji su i dalje u tajnoj vezi. Podsjećamo, Marunović je, pored ostalog, autor spota „Mi smo dio ekipe“ koji afirmiše prava LGBT osoba, zbog čega mu je više puta prijećeno i bio žrtva podgoričkih huligana. Od 2009. godine vodi Koala Production.

„Poslednji pirati Crnog mora“ bugarskog autora Svetoslava Stojanova biće prikazan od 23 časa, a podgorička publika će ga vidjeti nakon renomirnih festivala u Švajarskoj i Kanadi.

- Već dvadeset godina, kapetan Kit Džek i njegova posada piju, sanjaju i tragaju za blagom skrivenim u zalivu Karadere, netaknutim plažama koje zovu svojim domom. Kada vijest o predstojećoj promjeni pronađe put do ove udaljene oaze, gusarski svijet počinje da se raspada... U ovoj kriznoj situaciji, rađa se savremena bajka o blagu za kojim tragamo i onom koje smo pronašli – sinopsis je filma Stojanova.

Portal Analitika