Scena

Svečano otvoren 4. Telekom UnderhillFest

3005karsu
Č
etvrti međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Telekom Underhillfest svečano je otvoren večeras, u prisustvu brojne publike u Crnogorskom narodnom pozorištu, prikazivanjem muzičkog dokumentarnog filma „Karsu“ holandske rediteljke Mercedes Stalenhef.

Svečano otvoren 4. Telekom UnderhillFest
Portal AnalitikaIzvor

Film je posvećen mladoj kantautorki džeza Karsu Donmez, koja je odrsla u turskoj porodici u Amsterdamu.

- Kada sam imala sedamnaest godina, dok sam bila srednjoškolka, radila sam kao konobarica u očevom restoranu. Jednog dana, u restoran je ušla jedna gošća, Mercedes Stalenhef rediteljka.. U to vrijeme sam u periodu od 8 do 9 sati naveče svirala na klaviru i pjevala u očevom restoranu, nakon posla konobarice i jednom prilikom mi se Mercedes obratila riječima: Pjevaš li to uživo? Ja sam joj potvrdno odgovorila i ona se zainteresovala za moje pjevanje i postala je stalna gošća - dolazila je svake nedjelje. Ja sam pomislila da je to zbog hrane, ali to je bilo zbog mog nastupa! - kazala je Karsu obraćajući se podgoričkoj publici.

3005karsu2

Ona je potom pojasnila da je nakon tih nastupa uslijedio poziv za gostovanje u Njujorku i tako je počela avantura koja je potrajala punih pet godina.

- Nastavila sam sa nastupima i restoran je bio pun. Dobila sam, potom, poziv da nastupim u Njujorku i to snimanje koje je bilo planirano da traje deste dana, potrajalo je pet godina. Ostalo je istorija, jer sam zahvaljujući mojoj muzici i filmu „Karsu“, proputovala čitav svijet - kazala je Karsu i dodala: - Prije dva dana sam bila u Brazilu, pa prije toga u Istanbulu... Velika mi je čast što sam večeras ovdje sa vama i što će film o meni otvoriti pomenutu manifestaciju. Takođe sam počastvovana što ću vam se predstaviti koncertom, kao i zbog činjenice da sam po prvi put u Crnoj Gori. Nadam se da ćete uživati - kazala je Karsu otvarajući manifestaciju.

Nakon svečanog otvaranja festivala, publika je bila u prilici da pogleda dokumentarni film „Karsu“ koji prikazuje odrastanje Karsu Donmez, njen uspon od nastupa u porodičnom restoranu do Karnegi hola i dalje, nakon čega je na Velikoj sceni upriličen koncert ove mlade umjetnice.

3005cnpUnderhill

Tokom trajanja festivala, tri crnogorska autora, pored ostalih, predstaviće svoje nove naslove. U regionalnoj selekciji će biti prikazani filmovi „Život je...“ Vladimira Perovića, „Achtung, Achtung“ Dragana Dubljevića i „Lud za tobom“ Danila Marunovića.

Narednih dana, filmovi iz tri selekcije - međunarodne, regionalne i vantakmičarske - biće prikazivani u Crnogorskom narodnom pozorištu, a kada vrijeme to bude dozvolilo - na Cinema garaži, između ulica Novaka Miloševa i Vuka Karadžića.

Sjutrašnji program otvoriće filma "Biba Struja" čiji su autori Dušan Šaponja i Dušan Čavić od 20.30 sati na Velikoj sceni nacionalnog teatra. Riječ je o filmu koji se nalazio u selekciji festivala Beldocs i IDFA 2012, i Zagreb dox-a ove godine. To je storija o čovjeku-akumulatoru Bibi Struji, koji boluje od ektodermne displazije - neobično je otporan na visoki napon i može da ga kontroliše. Zahvaljujući ulasku u Ginisovu knjigu rekorda, postao je zvijezda brojnih emisija šriom svijeta. S druge strane, njegovo fizičko stanje donijelo mu je mnogo boli u životu. Bibina borba s anomalijom okosnica je ovog srpskog dokumentarca. Reditelji Dušan Šaponja i Dušan Čavić iza sebe već imaj uspješne dokumentarističke projekte, a prepoznati su i kao autori sa radio i TV stanice B92. Oni će ujedno biti gosti večeri.

U istom prostoru, od 22 časa biće upriličena projekcija filma "Mašina pred kojom sve nestaje" Tinatin Gurčijani. Ona je već zavrijedila nagradu za režiju u međunarodnoj konkurenciji na ovogodišnjem Sandensu, kao i naslov najboljeg na festivalu u Tbilisiju 2012 godine. Prikazan je i na festivalima DOK u Lajpcigu, IDFA u Amsterdamu, kao i festivalima u Trstu i Geteborgu. Gruzijska autorka daje privlačan oglas u kojem poziva mlade na audiciju za novi film. Kandidati će, puni nade, pred kamerom otkriti svoje probleme i snove. Te nesvakidašnje i dirljive priče o ratu, ljubavi, snovima i siromaštvu, ocrtavaju kaleidoskopsku sliku modernog društva kojim još uvijek odzvanja sovjetska prošlost. Tinatin Gurčijani rođena je Tbilisiju, a studirala je slikarstvo, ples i psihologiju. Takođe, studirala je režiju na Fakultetu za film i televiziju Konrad Volf (HFF) u Potsdam-Babelsbergu. Godine 2007. osvojila je nagradu njemačkog akademskog fonda DAAD za umjetnički i društveni angažman na filmu.

Za 8. jun planirano je svečano zatvaranje festivala, kada će ujedno biti dodijeljene nagrade. Nakon toga, nastupiće duo Beta Baroque, kao predgrupa glavnim gostima, Obojenom programu iz Novog Sada.

Osim u Podgorici, ove godine će dvije filmske projekcije biti upriličene i na Cetinju - pored „Karsu“, 31. maja biće prikazan film „Život je...“ Vladimira Perovića.

3005karsu3

 

Portal Analitika