Scena

Otvaranje izložbe "Misliti slikom" Irene Lagator-Pejović sjutra na 55. Venecijanskom bijenalu

2905venecijanskob
I
zložba Irene Lagator-Pejović „Misliti slikom“ koja predstavlja Crnu Goru na 55. Međunarodnoj izložbi umjetnosti Venecijansko bijenale biće sjutra zvanično otvorena u 18.30 sati, u crnogorskom paviljonu u palati Malipjero, najavljeno je iz Ministarstva kulture.

Otvaranje izložbe "Misliti slikom" Irene Lagator-Pejović sjutra na 55. Venecijanskom bijenalu
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom će govoriti Dragica Milić, generalni direktor Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture, zatim Bazon Brok, umjetnik i profesor estetike i kulturnog obrazovanja na Univerzitetu Bergiše u Vupertalu, i istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević, koja je ujedno komesar crnogorske izložbe.

Ovogodišnje 55. Venecijansko bijenale počeće danas vernisažom za stručnu javnost, a u subotu će zvanično biti otvoren za najširu publiku, koja će do kraja novembra imati priliku da pogleda izložbe u gotovo 90 nacionalnih paviljona. Tema ovogodišnje izložbe umjetnosti je „Enciklopedijska palata“ (Palazzo Enciclopedico), inspirisana djelom umjetnika Marina Auritija, koji je 1955. godine osmislio imaginarni muzej, koji na jednom mjestu okuplja sva svjetska znanja i otkrića, od točka do satelita.

Organizator i pokrovitelj crnogorske prezentacije na 55. Međunarodnoj izložbi umjetnosti u Veneciji je Ministarstvo kulture, a izvršni producent je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Podsjećamo, istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević krajem januara je imenovana za komesara i kustosa ovogodišnjeg predstavljanja Crne Gore na Venecijanskom bijenalu. Ona je zatim uputila prvi javni poziv umjetnicima da predlože ideju za paviljon, a kako bi „prevazišla problem kratkog vremenskog perioda za izbor djela koje će reprezentovati recentnu crnogorsku likovnu scenu“.

Odabrani koncept multimedijalne umjetnice Irene Lagator – Pejović, u stvari je interaktivni projekat u kojem posjetilac svojim čulima nailazi na jedinstveno iskustvo unakrsnog povezivanja različitih medija. „Misliti slikom“ ima tri cjeline: Izvan konačnosti, Misliti slikom (uključujući kataloški rad Camera Imaginata), i Ecce mundi, a te cjeline čine „trijangularnu vezu slike, medijuma i tijela koja manifestuje funkcije imaginacije, aktiviranje percepcije, kao i odnose univerzalnog i poetičke arhitekture sopstva“. Prema riječima Nikčević, ona otvaraju pitanja poput onih Što je imaginacija? i postavlja umjetnost kao socijalnu strategiju.

Portal Analitika