Literatura

Promocija nove knjige Jovana Nikolaidisa „Valdinos“ u Sloveniji

2805valdinos
K
njiga „Valdinos“ Jovana Nikolaidisa u prevodu na slovenački biće u četvrtak promovisan u Kopru, a dan kasnije i u Ljubljani.

Promocija nove knjige Jovana Nikolaidisa  „Valdinos“ u Sloveniji
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o djelu koje je upravo objavila izdavačka kuća Zrakogled iz Kopra, u biblioteci Helia, a u prijevodu Sonje Polanc. Knjigu prati nadahnut esej Vladimira Vojinovića „Jedno djelo iz književnosti s podstanarskim statusom“.

Autor će promovisati novi roman 30. maja u Kopru, i 31. maja u Ljubljani, gdje će govoriti uz prevoditeljicu Sonju Polanc, i urednika Zrakogleda Gašpera Maleja.

Potom će biti upriličen i susret Nikolaidisa sa konzulom Crne Gore u Sloveniji, Vojislavom Kovačem.

Takođe, crnogorski pisac biće gost festivala Forum Tomizza, koji se već četrnaest godina održava pod sloganom „Međunarodni pogranični susreti Trst – Kopar – Umag“.

Prijevod, štampanje i promociju Nikolaidisovog romana podržali su evropski program Traduki, koji u Sloveniji sprovodi Javna agencija za knjigo, i Ministarstvo kulture Crne Gore.

- Knjiga Jovana Nikolaidisa u podnaslovu je određena terminom „Pripovijesti“. Savremeni crnogorski pisci na taj način ne tretiraju svoje rukopise. Tom vrlo hrabrom činu imamo zahvaliti zbog toga što se rukopis dijelom oslanja i na kontinuitet crnogorske književnosti. Śetimo se samo Pripovijesti crnogorskih i primorskih i biće nam jasno koje paradigmatske ključeve ova knjiga sobom nosi. A možemo i to reći - zahvaljujući tematici i hronotopima pripovijesti – i ova knjiga je u podnaslovu mogla ponijeti određenja crnogorske i primorske – zapisao je Vladimir Vojinović u eseju „Jedno djelo iz književnosti s podstanarskim statusom“.

Portal Analitika