Scena

Projekcija studentskih filmova FDU u Ministarstvu kulture

1605fdu
Š
est kratkometražnih filmova u režiji diplomaca Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje (studijski program Filmska i TV režija) - biće prikazano u Ministarstvu kulture, na Cetinju, u petak, 17. maja 2013. u 19 sati.

Projekcija studentskih filmova FDU u Ministarstvu kulture
Portal AnalitikaIzvor

U pitanju su kratki filmovi nastali kao završni ispitni radovi na predmetu Filmska režija VI (pod mentorstvom doc. dr Nikole Vukcevica), a u prijethodnih par mjeseci prikazani na nizu relevantnih regionalnih studentskih filmskih festivala i smotri (Ljubljana, Kustendorf, Herceg Novi, Priština...), uključujući i nedavno jubilarni 60-i Festival kratkog metra u Beogradu (programska cjelina Novi crnogorski film). U tom smislu - projekcija u Ministarstvu kulture -vjerujem da je lijepo priznanje za ove studentske ispitne radove, naš studijski program, Fakultet - i da moze biti svojevrsna podrska u periodu prijemnih ispita - jer u filmovima ucestvuju i studenti sa ostalih studijskih programa FDU Cetinje: Gluma, Dramaturgija, Produkcija.

U pitanju su, dakle, kratki filmovi studenata: Senada Šahmanovica ('Mašina za pisanje'), Gojka Berkuljana ('Krug'), Ivana Salatića ('Intro'), Milane Jovanović ('Eho'), Vuka Markovića ('Equilibrium vitae') i Srdjana Stanojevića ('Balkan blues'). Svi filmovi su nastali u produkciji FDU Cetinje i u saradnji sa Javnim servisom TVCG, osim filma 'Eho' koji je nastao u saranji sa Fakultetom vizuelnih umjetnosti (produkcija: Jelena Đurđić, Marina Knežević). U navedenim filmovima se pojavljuje veliki broj značajnih crnogorskih glumaca mlađe i srednje generacije: Dejan Ivanić, Mirko Vlahović, Marko Baćović, Petar Burić, Branka Stanić, Branimir Popović, Jelena Nenezić-Rakočević, Gojko Burzanović, Emir Ćatović, Kristina Stevović, Momčilo Pićurić, Branka Knežević, uz niz studenata glume, sa klasa profesora Branislava Mićunovića i Branimira Popovića, i uz saradnju sa ostalim studijskim programima FDU (Dramaturgija, Produkcija).

Filmovi su djelimično finansirani sredstvima projekta Ministarstva nauke Crne Gore: "Upotreba novih filmskih tehnologija na primjerima klasičnih i modernih dramaturških formi filmskog izraza - IDENTITET".

 

Portal Analitika