Scena

Dvije izložbe Centra savremene umjetnosti za Noć muzeja u Podgorici

1605lena
C
entar savremene umjetnosti iz Podgorice za Noć muzeja priprema dva likovna programa, kojima će predstaviti dvije rođene Podgoričanke, Lenu Nikčević i Vlatku Vujošević.

Dvije izložbe Centra savremene umjetnosti za Noć muzeja u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

U  atrijumu Šoping mola Delta siti sjutra će biti predstavljena umjetnička instalacija „Ex-situ“ Lene Nikčević, od 20 časova.

- Odlučivši se da instalaciju postavi u tržnom centru, heterotopiji našeg doba, umjetnica problematizuje pitanje funkcionisanja umjetničkog djela u komercijalno-zabavnom prostoru. Da li je tržni centar kao mjesto koje s jedne strane, spektakularnim sadržajima nagovara kupce na konzumiranje i apsorbuje njihovo slobodno vrijeme, a sa druge strane kao savršeno organizovano mjesto potpunog nadzora i kontrole (alarmi, kamere, obezbjeđenje), adekvatan prostor za umjetničko djelo? Da li takvo okruženje apsorbuje umjetničko djelo, svodeći ga na atrakciju, kratkotrajno registrovanu vizuelnu senzaciju, ili, naprotiv, umjetničko djelo istinski komunicira sa posmatračem i preobražava prostor, aktivirajući njegove neotkrivene potencijale – zapisala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić u katalogu koji prati ovu izložbu.

Lena Nikčević je rođena u Podgorici 1977. godine, studirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a završila Visoku školu lijepih umjetnosti u Turu, u Francuskoj, gdje sada već 12 godina živi. Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama a ovo je njeno premijerno predstavljanje u Crnoj Gori.

Instalacija „Ex-situ“ biće izložena u Delta sitiju do 10. juna.

1605vlatkaIzložba “Look at her, my little warrior” Vlatke Vujošević biće u subotu otvorena u Perjaničkom domu na Kruševcu, u 21 čas.

Ona će se predstaviti skulpturama rađenim u poliesteru. Izložbu će pratiti muzika po odabiru Vukše Vujoševića.

Vlatka Vujošević je rođena 1978. godine u Podgorici. Diplomirala je na vajarskom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Učestvovala je na više kolektivnih izložbi i projekata. Dobitnica je Nagrade za najboljeg studenta FLU Univerziteta Crne Gore, Atlas stipendije i Godišnje nagrada za vajarstvo FLU 2010.godine.

Podsjećamo, izložbu mozaika Petra Vujoševića u Galeriji Centar publika će u subotu moći da pogleda od 21 do jedan čas poslije ponoći.

Portal Analitika