Scena

Noć muzeja u Tivtu: Od ikona do porodičnih istorija

1605tivatnm
M
anifestacija Noć muzeja u Tivtu danas će početi izložbama Saše Brnovića i Dragane Mladenović, nesvakidašnjim projektom „Predmeti i sjećanja istorije“ i nastupom Brune Matijević i Gorana Ševaljevića.

Noć muzeja u Tivtu: Od ikona do porodičnih istorija
Portal AnalitikaIzvor

Restaurirane ikone, kao i ikone koje je uradio slikar Saša Brnović biće predstavljene u Galeriji Ljetnjikovca Buća od 20 časova. Prema najavi organizatora, biće prezentovane ikone koje ovaj umjetnik restaurirao, a vode porijeklo iz Jerusalema i datiraju iz 1786. godine. Takođe, dio postavke čine ikone koje su autorski rad Brnovića.

- Ikone svjedoče o njegovom osobenom stilu i dobrom poznavanju vizantijskih kanona i tehnika izrade ikona. Svoje znanje i zanat potvrđivao je na zavidnim projektima, gdje se kao slikar-konzervator visoko kotirao – zapisala je Dušica Gardašević o njegovim radovima.

Istovremeno će biti izložena djela Dragane Mladenović, objedinjena nazivom „San na Javi“. Ona će se predstaviti vajang kainom – tradicionalnom slikarskom tehnikom porijeklom sa centralne Jave, koje korijene ima u „Mahabharati“, „Ramajani“ i drevnim javanskim pričama. Osnova ovog tradicionalnog slikarstva je pozorište sijenki - vajang kulit, u kome se koristi stilizovana pljosnata kožna lutka, obrađena kao čipka, čija se sijenka projektuje na bijelo platno.

Tivatski Centar za kulturu incirao je za ovogodišnju Noć muzeja poseban program animacije sugrađana u Atrijumu Ljetnjikovca Buća. Namjera je da Tivćani i drugi gosti donesu interesantne stvari, predmete, fotografije vezane za istoriju svoje porodice i u međusobnom kontaktu razmijene priče o njima. O predmetima će takođe govoriti Dražen Jovanović, Siniša Luković, Mašo Čekić i Dragan Popadić, a medijator večeri je Neven Staničić.

U muzičkom dijelu programa nastupiće flautistkinja Bruna Matijević i Goran Ševaljević na harmonici. Iz Centra za kulturu najavljuju i „gastro gosta“ Noći muzeja, a to je Žućenica fest koji se ovih dana održava u Tivtu.

Porto Montenegro se drugi put priključuje globalnoj kulturnoj manifestaciji Noć muzeja, pa će Zbirka pomorskog nasljeđa sjutra za sve posjetioce biti otvorena od 16 časova do ponoći, uz besplatan ulaz. Biće predstavljena postavka „Pogled kroz periskop“, posvećena istoriji podmorničarstva u Boki. Na platou ispred Zbirke nastupiće afirmisani crnogorski džez sastav „Baltazar“, od 21 čas.

Portal Analitika