Scena

Retrospektiva Milije Pavićevića u Crnogorskoj galeriji umjetnosti

15pavicevic_milija1
U
Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju biće otvorena retrospektivna izložba Milije Pavićevića. Na izložbi će biti prikazan Pavićevićev četvorodecenijski opus, od prvih radova s početka sedamdesetih godina prošlog vijeka do najnovijih, rađenih 2012 godine.

Retrospektiva Milije Pavićevića u Crnogorskoj galeriji umjetnosti
Portal AnalitikaIzvor

Milija Pavićević je rođen 1950. godine na Cetinju. Dobitnik je „Trinaestojulske nagrade“ i nosilac najvećeg državnog statusa u okvirima struke - „istaknuti umjetnik“. Do sada je imao preko 20 samostalnih izložbi. Predstavljao je Crnu Goru na najvećoj međunarodnnoj smotri likovne umjetnosti, na Venecijanskom bijenalu 2001. godine. Njegovi radovi su selektovani za brojne domaće i međunarodne relevantne izložbe, između ostalih: Jugoslovenska dokumenta '89, Cetinjski bijenale, Bound/Less borders, Susjedstva na daljinu-Nova približavanja, Montenegrin Beauty , I Bijenale u Konjicu, No Network, Kolekcija Podgorica za muzej Ars Aevi, Fluidentiteti.

Povodom retrospektivne izložbe štampana je reprezentativna monografija ovog umjetnika čiji je izdavač Centar savremene umjetnosti Crne Gore, a suizdavač Narodni muzej Crne Gore. U monografiji se nalaze tekstovi pet autora - Petar Ćuković, Jerko Denegri, Jovan Čekić, Svetlana Racanović i Vladimir Đurišić, kao i 200 reprodukcija u boji.

U uvodnom tekstu u monografiji istoričar umjetnosti Petar Ćuković je, između ostalog, zapisao: „U jednom svom ranijem tekstu o djelu Milije Pavićevića pozvao sam se na rečenicu koju je ovaj umjetnik, inače tad veoma nesklon govoru o svome djelu, izgovorio tonom koji nije ostavljao nikakvu sumnju: „Bez drame nema umjetnosti“.... A tamo gdje je drama, tamo su dakako polja otuđenosti, tjeskobe, egzistencijalnog straha, nelagode bića u svijetu, polja Crne Žuči i Crnog Sunca".

Pavićevićeva izložba će biti otvorena sjutra u 20 sati u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju. Organizator izložbe je Centar savremene umjetnosti Crne Gore, a suorganizator je Narodni muzej Crne Gore.

Izložbu će otvoriti Petar Ćuković, koji je kustos izložbe.

15milija2

 

Portal Analitika