Scena

Jelici Mijanović prva nagrada na gitarskom takmičenju u Španiji!

1105Jelica_Mijanovic
N
a Trećem internacionalnom takmičenju klasične gitare „Gredos San Diego“, koje se održava u Madridu, od 7. do 11. maja, naša poznata gitaristkinja Jelica Mijanović dobila je prvu nagradu, u studentskoj kategoriji do 24 godine starosti.

Jelici Mijanović prva nagrada na gitarskom takmičenju u Španiji!
Portal AnalitikaIzvor

Prva nagrada, koju je Mijanović osvojila u konkurenciji takmičara iz Brazila, Španije, Koreje, Velike Britanije i Rusije, obuhvata gitaru španskog graditelja Manuela Rodrígueza, vrijednosti 6.000 eura, kao i 1.000 eura u novcu.

Jelica Mijanović će večeras svirati na finalnom koncertu u Sali Fondacije Albeniz u Madridu.

Ovo je jedanaesta prva nagrada koju je Jelica do sada osvojila na međunarodnim takmičenjima. U martu ove godine pobijedila je na prestižnom Guitar art festivalu u Beogradu, a u prethodne dvije godine osvojila je nagrade i na dva najveća švajcarska takmičenja za sve instrumente – „Migrosovom takmičenju za talente“ u Cirihu, u novembru 2012, i takmičenju Švajcarske asocijacije muzičara (ASM) i Fondacije Kiefer Hablitzel (KHS), u Bernu, u februaru 2011. Na oba takmičenja bila je jedini nagrađeni gitarista u prethodnih šest godina.

Jelica Mijanović stekla je u 21. godini zvanje magistra muzičke pedagogije na Ženevskom muzičkom konzervatorijumu, gdje je i diplomirala, s najvišom ocjenom, u klasi profesora Dušana Bogdanovića. Od septembra 2011. student je post-diplomskih studija gitare, na istom konzervatorijumu, a od oktobra 2012. je uporedo na post-diplomskim studijama na Univerzitetu umjetnosti u Gracu, kod profesora Paola Pegorara.

Prije dvije godine završila je studije specijalizacije na Strazburškom konzervatorijumu, kod profesorke Suzane Prieto. Srednje i niže muzičko obrazovanje stekla je u rodnoj Podgorici, u klasi profesora Srđana Bulatovića i Nedjeljka Pejovića.

Ova mlada gitaristkinja posvećena je i pedagoškoj karijeri. Od septembra ove godine dobila je mjesto profesora gitare na Friburškom konzervatorijumu u Švajcarskoj, a prethodno je tri godine predavala gitaru u muzičkoj asocijaciji Melody u Ženevi i bila povremeno angažovana i kao profesor gitare na Ženevskom muzičkom konzervatorijumu i Konzervatorijumu za muziku i ples. Takođe je predavač gitare na Geneva Summer Academy 2012. i 2013.

Jelica Mijanović je prošle godine objavila knjigu „Najljepši klasici za male muzičare - zbirku transkripcija za učenike početnih razreda gitare“, koju je sufinansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore. Kao solista, nastupala je u Austriji, Crnoj Gori, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Srbiji i Švajcarskoj.

 

Portal Analitika