Društvo

“Stalo nam je da se unaprijedi briga o zaštiti integriteta i ličnih podataka svakog bivšeg ili sadašnjeg štićenika”

Zeković: Zaustaviti kriminalizaciju kritičara

Smatra da se gradska ustanova specijalizovana za tretman zavisnosti ne smije zloupotrebljavati pa ni kompromitovati na date načine, kao i ni kroz podnošenje krivičnih prijava protiv NVO aktivista, novinara i odbornika samo zato što postavljaju pitanja o radu i iznose ocjene o uočenim pojavama i praksama

Zeković: Zaustaviti kriminalizaciju kritičara Foto: Privatna arhiva
Portal AnalitikaIzvor

Sjednica Savjeta za prevenciju narkomanije i drugih bolesti zavisnosti koja je sinoć održana u Skupštini Glavnog grada je bila konstruktivna i u funkciji snaženja konsultacija i dijaloga o gradskim politikima protiv zavisnosti, saopštio je samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada i član GI “21. maj” Aleksandar Saša Zeković.

Kako je naglasio, važno je što su svi prisutni odbornici i odbornice tokom diskusija ocijenili da je svaka politizacija neprihvatljiva i da se aktuelna dešavanja u i vezi sa JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica ne smiju koristiti za stranačke ili druge interese.

“Važno je što smo na vrijeme razgovarali i o sadržaju i kvalitetu javnih nastupa direktora ove gradske ustanove i činjenicama o povredi ličnih podataka sadašnjih i bivših korisnika i korisnica. Očigledno je da je svim odbornicima i odbornicama stalo da se unaprijedi briga o zaštiti integriteta i ličnih podataka svakog bivšeg ili sadašnjeg štićenika ponaosob”, dodao je on.

Ističe da je jasno ukazao da javno pominjanje bilo koga od njih, posebito bez njihove saglasnosti, nedopustivo bez obzira i na status njihovog eventualnog javnog deklarisanja.

“Naročito je važna i može biti korisna odluka da se sjednica nastavi (zakazana je za sjutra) kako bi se u odnosu na prepoznate probleme odredili i iz rukovodstva i stručnog osoblja JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica kao i specijalizovane nevladine organizacije koje su dobrodošle da prisustvuju”, navodi Zeković.

Njihovo prisustvo, kaže on, od posebne je važnosti kako bi se sve okolnosti mogle sagledati objektivno i zato ih ohrabrujemo i pozivamo da uzmu učešće na sjednici koja je otvorena za javnost.

“Smatram da se gradska ustanova specijalizovana za tretman zavisnosti ne smije zloupotrebljavati pa ni kompromitovati na date načine, kao i ni kroz podnošenje krivičnih prijava protiv NVO aktivista, novinara i odbornika samo zato što postavljaju pitanja o radu i iznose ocjene o uočenim pojavama i praksama”, ukazuje Zeković.

Od toga, kaže, treba odmah odustati jer je kriminalizacija svake kritike i kritičara neprihvatljiva, a naročito ne smije da se sprovodi korišćenjem resursa Glavnog grada.

“Pokušaji i postupci osporavanja i potkopavanja rada novinara, NVO aktivista ili odbornika gradske skupštine je nešto što treba sve da nas zabrine zbog čega je važno da podržimo rad novinarke Marije Marković, aktivistkinje Tanje Nuculović Miloša Maškovića, koji je sve aktivnosti preduzeo isključivo na osnovu pisanja medija, u okviru Skupštine Glavnog grada i odborničkog mandata”, zaključio je Zeković.

Portal Analitika