In firme

Zbogom Internet Eksplorer: Mikrosoft danas gasi 27-godišnji veb pretraživač

Kompanija Mikrosoft najavila je za danas povlačenje 27-godišnjeg Internet Eksplorera, najstarijeg veb pretraživača ove kompanije.

Zbogom Internet Eksplorer: Mikrosoft danas gasi 27-godišnji veb pretraživač Foto: Ilustracija
Klix.baIzvor

Internet Eksplorer (IE) je pokrenut 1995. godine kao dodatni paket za Vindovs 95. Mikrosoft je kasnije omogućio aplikaciju besplatno kao dio paketa.

Skoro tri decenije star pretraživač dostigao je vrhunac od 95 posto udjela u korištenju 2003. godine, međutim, IE nije mogao zadržati svoju poziciju, a njegova korisnička baza počela je drastično opadati jer su drugi konkurenti objavili nove pretraživače s boljim korisničkim interfejsom, bržim internetom i boljim performansama.

Internet Eksplorer se vremenom pretvorio u pretraživač koji se koristi za instaliranje drugih pretraživača.

"Budućnost Internet Eksplorer-a na Vindovs 10 leži u Mikrosoft Edžu," rekao je Sin Lindersaj, programski menadžer Mikrosoft Edža.

Mikrosoft je prvi put najavio planove za ukidanje podrške za Internet Eksplorer 11 na Vindovs 10 i Microsoft 365 u augustu 2020. godine, a nakon te objave, kompanija je ukinula podršku za IE u Teams 30. novembra 2020. godine, kao i podršku za Internet Eksplorer u svim aplikacijama i uslugama Mikrosoft 365 17. augusta 2021. godine.

Portal Analitika