In firme

Mini rekao ''zbogom'' ručnim mjenjačima

Mini trenutno razvija sljedeću generaciju svojih osnovnih modela, uključujući hatch sa troje vrata i crossover Countryman.

Mini rekao ''zbogom'' ručnim mjenjačima Foto: Mini
AgencijeIzvor

Proizvodnja odlazećih generacija još uvijek traje, ali je ovaj proizvođač odlučio da pojednostavi liniju za preostale mejsece na proizvodnim trakama.

Problemi u lancu snabdijevanja naime primoravaju Mini da zaustavi proizvodnju automobila sa ručnim mjenjačem, navodi Motor1.

Budući da se kriza mikročipova nastavlja i da drugi problemi takođe utiču na proizvodnju automobilske industrije, Mini želi da „osigura stabilnost proizvodnje“ i zadovolji rastuću potražnju za svojim proizvodima, izvještava britanski magazin Autocar.

Čini se da je ova odluka za globalna tržišta, a ne samo za Ujedinjeno Kraljevstvo. Za sada, Mini nije potvrdio da li će ovaj potez biti trajan ili samo privremen dok se nedostatak čipova ne ublaži.

„Trenutne okolnosti, uključujući rat u Ukrajini i nestašicu poluprovodnika, izazivaju ograničenja u lancu snabdijevanja širom globalne automobilske industrije“, naveo je Mini u saopštenju. „Da bismo obezbijedili maksimalnu proizvodnju kako bismo zadovoljili sve veću potražnju, naša ponuda proizvoda treba da bude pojednostavljena. Ovo rješenje je najefikasniji način da se obezbijedi stabilnost proizvodnje da bismo mogli da nastavimo da snabdijevamo sve naše kupce novim Minijima.”

Ako se nedostatak čipova nastavi i tokom sljedeće godine i kasnije, nećemo se iznenaditi ako novi Mini hatch i Countryman stignu samo kao modeli sa automatikom, barem na početku. Očekuje se da će oba vozila debitovati pijre kraja ove godine i biće u prodaji tokom prvog kvartala sljedeće godine.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.