In firme

Samo jedan iPhone 15 model dobija nešto što konkurencija već odavno ima

Iako je Apple imao jedan od prvih modernih telefona sa telefoto senzorom, kompanija će biti jedna od posljednjih koje implementiraju periskop kameru.

Ilustracija Foto: Notebookcheck
Ilustracija
GSMArenaIzvor

Analitičar Ming-Či Kuo je objavio neke tvrdnje o Appleovom prvom periskop modelu – stiže sljedeće godine, ali samo na iPhone 15 Pro Max modelu. To znači da će manji iPhone 15 Pro zadržati klasični telefoto objektiv.

Kuo tvrdi da će periskop senzor nuditi 6x uvećavanje i 12MP 1/3" senzor, uz stabilizaciju prebacivanja senzora. Ranije glasine su sugrisale 5x uvećavanje, ali je moguće da finalni broj nije još uvijek konačno odlučen.

Periskop moduli, po svojoj prirodi, zauzimaju više prostora u odnosu na manje telefoto module, a kako iPhone Pro nije baš toliko veliki (očekuje se da će zadržati 6,1-inčni displej) nije neobično što će senzor biti rezervisan za veći mmodel.

Nijedan Android telefon u tom rangu (6,1 inč) nema periskop modul, a proizvođači iz ovog ekosistema se odlučuju da taj senzor implementiraju isključivo na svoje najbolje i najveće telefone.

Ipak, Kuo predviđa da će Apple omogućiti da oba iPhone 16 Pro modela u 2024. godini imaju periskop objektiv.

Prije toga, očekuje nas iPhone 14 serija, koja stiže kasnije ove godine. Pro modeli u okviru ove serije će dobiti nadogradnju na 48MP glavnu kameru, dok će standardni modeli zadržati 12MP senzor.

Portal Analitika