Tema

Odlučna reakcija u interesu dobrosusjedskih odnosa

Zatvoreno nebo za Lavrova: Rusija ipak neće prkositi Zapadu sa Balkana

Ne tako davno, iz Srbije smo, na račun Crne Gore, slušali poruke o autanu, ironične komentare o njenom članstvu u NATO. Ipak, danas iz zvaničnog Beograda više nijesu toliko glasni, niti u njihovom ponašanju vidimo onog ‘tigra’ o kojem Vučić često zna govoriti

Zatvoreno nebo za Lavrova: Rusija ipak neće prkositi Zapadu sa Balkana Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
M.P.
M.P.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Nakon neuspješnog pokušaja Sergeja Lavrova da krene ka Beogradu, regionalni putinofili ovih će se dana osvrnuti na Crnu Goru i ironično upitati kakav je to vazdušni prostor koji se preleti za nekoliko minuta. Sasvim dovoljan da od neželjenih uticaja i posljedica sačuvamo i sebe i druge. Vidjeli smo to, uostalom, u nedjelju veče.

Slične konstatacije slušali smo i kada je Crna Gora uvela sankcije Rusiji. A u nedjelju smo, opet, vidjeli da one nijesu toliko beznačajne. Zapravo, spriječen je pokušaj da jedan od ključnih zvaničnika izolovane Rusije koja već dugo razara Ukrajinu, šalje poruke Evropi sa Balkana i da bude dočekivan nadomak granica NATO-a.

Pomoć Srbiji da odbaci drugu stolicu

Dok naše i vlasti preostale dvije države navode da je posrijedi samo sprovođenje ranije uvedenih sankcija Rusiji, poneko će ustvrditi i da je sve, zapravo, predstava kojom se želi ‘pomoći’ Vučiću da ustane sa one druge stolice na kojoj već dugo sjedi. 

Spram još jednog teatralnog nastupa predsjednika Srbije na RTS-u, biće da je funkcioner srpske opozicione DS Goran Ješić u pravu kada kaže da je Vučić, zapravo, zahvalan susjednim državama na njihovoj odluci. Jer, ni po njega, niti po međunarodnu reputaciju Srbije, ne bi bilo najsjajnije da je Lavrov ove sedmice, nakon 100 i kusur dana zločina ruskih trupa u Ukrajini, slao Zapadu poruke iz Beograda. Zapravo, samo njegovo pojavljivanje u srpskoj prijestonici bilo bi – poruka.

Ostao je nejasan još jedan detalj – da li je Lavrov sam sebe pozvao u Beograd, ili je u tome udjela imala i zvanična Srbija? 

Gnjevne poruke i nekoliko apsurdnih prijetnji - sve je što je Moskva mogla da učini pošto je Lavrovu zabranjeno da preleti teritoriju tri balkanske države. Slično smo slušali i kada su Finska i Švedska riješile da se okrenu NATO-u. 

‘Poljubac smrti’ za Otvoreni Balkan

Ipak, u suočavanju sa nemoći u međunarodnim odnosima, Lavrov je u ponedjeljak napravio i jedan vješt manevar, saopštivši kako Rusija podržava inicijativu Otvoreni Balkan. Mnogi u Crnoj Gori i susjedstvu jedva su dočekali tu izjavu, navodeći da ona samo potvrđuje ko stoji iza inicijative i zbog čega je uopšte Lavrov i naumio da ide u Beograd. 

Došlo je vrijeme da i Srbija donese odluku

Na sličnom je fonu i Edvard Džozef, američki diplomata i profesor na univerzitetu Džons Hopkins, koji je poručio kako je Lavrov tom izjavom Otvorenom Balkanu pružio “poljubac smrti”.

“Baš kao što treba zahvaliti Vladimiru Putinu na tome što je unio život u NATO, svaka čast i Lavrovu na njegovom poljupcu smrti Otvorenom Balkanu”, istakao je Džozef.

Više niko ne pominje autan

Ne tako davno, iz Srbije smo, na račun Crne Gore, slušali poruke o autanu, ironične komentare o njenom članstvu u NATO. Ipak, danas iz zvaničnog Beograda više nijesu toliko glasni, niti u njihovom ponašanju vidimo onog ‘tigra’ o kojem Vučić često zna govoriti.

Jasno je – došlo je vrijeme da Srbija donese odluku, da, htjela to ili ne, počne slijediti evropske vanjskopolitičke smjernice. Nije to baš najlakši potez za vlast koja je dugo istrajavala u kreiranju društvenog ambijenta u kojem vlada nikad veća skepsa prema Evropskoj uniji, ali i fascinacija Rusijom, čak i onom koja mjesecima vrši zločine u okupiranoj Ukrajini. 

Reakcije u Crnoj Gori gotovo da su se mogle predvidjeti

Nasuprot tome, u Srbiji postoji dio javnosti koji odlično razumije da su Crna Gora i ostali susjedi ovog puta napravili potez koji je najviše u interesu same – Srbije. U nedjelju, dok se samo spekulisalo o mogućem otkazivanju Lavrovljeve posjete, beogradski list Danas izašao je sa naslovom – “Da li je to Crna Gora (opet) spasila obraz Srbiji?”

Sve je manje onih koji govore o ‘izdaji’

Reakcije u Crnoj Gori gotovo da su se mogle predvidjeti. Usamljeni u svojim stavovima o ‘sramnom činu’ i ‘izdaji’ ostali su članovi Demokratskog fronta i nekoliko manjih stranaka. Da je drugo vrijeme, možda bi uslijedilo negodovanje iz još nekog političkog tabora. 

Ali, drugačije je doba i u Crnoj Gori, sve je manje onih koji i dalje imaju volju da se beznadežno suprotstavljaju stvarnosti u kojoj je naša država članica NATO.

Za razliku s početka proljeća, kada je tadašnji premijer Zdravko Krivokapić iznalazio izgovore da ne uvodi sankcije Rusiji, Crna Gora je ovog puta reagovala odlučno i, vidjeli to u Beogradu ili ne, u interesu dobrosusjedskih odnosa. 

Portal Analitika

Komentari (9)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
d drobnjak_neregistrovani
08.06.2022. 09:12

Vučić nije smio da upotrebi autan da Lavrov preleti preko C. Gore. Toliko i dvije " vojne velesile" .

13
1
D Dr_B_neregistrovani
08.06.2022. 05:04

Prije 100 godina drzava Srba, Hrvata i Slovenaca, danas drzava Srba, Makedonaca i Albanaca. Eto tamo su krenuli Crnogorci. Pa neka nam je srecno, nece nam bit prvi put. Samo da sacekamo dan dva, da se ižljubimo i pozdravimo sa državom.

29
2
o orjenski_neregistrovani
08.06.2022. 09:34

@Dr_B_neregistrovani - Zaboravio si na (doduše takozvanu) državu Saveznu republiku Jugoslaviju (1992-2006), državu Srba, Crnogoraca i Albanaca. Državu koja je 1.11.2000 postala 189. članica OUN i smjela opet u njenu palaću u New Yorku. A Srbija je 2008. godine postala samo država Srba (ne više i Albanaca pošto ji je Kosovo reklo doviđenja.)

9
2
c ctcg_neregistrovani
08.06.2022. 03:50

Crna Gora je vazda spasavala Srbiju, a njima na obraz sto rade Crnoj Gori. VJECNA SI 🇲🇪❤️🇲🇪❤️🇲🇪❤️🇲🇪❤️

42
1
R Ribnica_neregistrovani
08.06.2022. 00:17

Hoce li ovo procitati ona politická tranja od Danilovica koji koliko juce lamentirao nad sudbinom te posjete i pljuvao po Crnoj Gori. I ovaj sto pise je Srbin samo sto, za razliku od Danilovica, vidi dalje od srbijanskog pjata sa masnom gibanicom.

32
1
D Djidja_neregistrovani
07.06.2022. 23:20

Uvodi nas Dritko u Open Balkan polako ali sigurno. Poljubio ga Vučić u lijevi i Rama u desni obraz i on se sav rastopio. Potpomognut sa ambasadorom Hilom i Eskobarom, eto nas kod vas. Nažalost, kao i mnogo puta do sad, mi smo tu da prikrpimo rupe susjeda i moneta za potkusurivanje. Pozivam suverenistički blok u Vladi (URA to nije), kad se ova priča aktualizuje, a brzo će, da istupe iz iste, pa neka uvedu ministre iz DF-a zajedno sa SNP-om da glasaju za naš sunovrat koji je počeo od 30 avgusta.

30
1
E E_viva_vero_montenegro
07.06.2022. 22:21

A zamisli cg je jedini problem 'jesu li ovo putinofili śćeli da kažu da cg nije nikakava članica NATO, e pa rusofili kako se važi za Rumuniju Bugarsku Mađarsku Češku Slovačku potpuno tako isto se važi i za cg ' he he mislili su da lete preko cg i tako se udari šamar NATO-u da u prevodu cg nije nikakav NATO 'e sad sad ste se uvjerili oni putinofili koji su govorili a čime će te vi to zabranit let iznad vašeg neba kojom praćkom e pa evo sad ste se uvjerili da imamo čime he he

54
3
B Bodin_neregistrovani
07.06.2022. 22:15

Po ko zna koji put vas spasavamo i nije nam tesko.

59
2
c crveno_neregistrovani
08.06.2022. 04:50

@Bodin_neregistrovani Misliš obraz im musavi čistimo, e da smo manje , čini mi se da bi nam davno bolje ruže cvjetale!

32
2