Kultura

UnderhillFest: Montenegro, Sena i "Darkwood Dub"

Izvor

„Planeta puža“, japansko-južnokorejski film poznatog dokumentariste Sung Jun Jia daje gledaocima poseban pristup svijetu Jung-Čana, koji je gluv i slijep od rođenja. On ne zna kako da učestvuje u svijetu koji ga okružuje, sve dok ne upozna Son-Ho, koja takođe ima tjelesni hendikep. Vjenčali su se i on je naučio da komunicira sa spoljnjim svijetom uz njenu pomoć. Film će biti prikazan od 21 čas.

Termin od 22 i 30 rezervisan je za „Montenegro“ argentinskog reditelja i scenariste Horhea Hagera, koji ovim filmom govori o 71-godišnjem Montenegro koji živi sa svojim psima u velikom šatoru na mirnom ostrvu u riječnoj delti. Plete ribarske mreže i tako zarađuje za duvan i alkohol, jedini luksuz koji sebi može priuštiti. Na drugoj strani ostrva živi Sezar, koji čuva pčele i svinje jednog farmera koji živi u civilizaciji. Njegovim čamcem odlaze u ribolov...

Posljednji će biti prikazan bugarski dokumentarac „Moj prijatelj Manchester United“, od 23 i 30, neoubičajenu priču o promjeni imena. Prateći nastojanja čovjeka da ostvari neobični san i da se nazove po omiljenom fudbalskom klubu, reditelj Stefan Valdobrev upoznaje gledaoce s jednim bugarskim građevinskim radnikom i njegovim zanimljivim prijateljima.

14senaZa sjutra je najavljena retrospektiva crnogorskog dokumentarnog filma u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 18 časova. U saradnji sa Crnogorskom kinotekom, gledaocima će biti prikazana izuzetna ostvarenja ovog žanra: „Mrtvi grad“ Velja Stojanovića, „Nokturno za Kotor“ Zdravka Velimirovića, „Selo Tijanje“ Baneta Bastaća i „Graditelj“ Živka Nikolića. Takođe, Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja promovisaće studentske dokumentarne filmove: „Entertainer“ Ivana Salatića, „Racional – socijalistički žurnal“ i „Metak“ Gojka Berkuljana i „Priča o jednom kalafatu“ Senada Šahmanovića.

Filmski dio programa na garaži zatvoriće u 21 čas dokumentarac „Sena“ Asifa Kapadija, koji govori priču o jednom od najvećih ličnosti Formule 1 i auto sporta uopšte, Brazilcu Ajrtonu Seni.

Treći Telekom UnderhillFest zatvoriće koncert poznate beogradske grupe „Darwood Dub“ na Stadionu malih sportova pod Goricom, od 23 časa.

Portal Analitika