Društvo

UCG: Izbori u zvanje isključivo u skladu s pravilima, nikako prema identitetskim odrednicama

Sve dok kandidat ne ispuni propisane uslove i kriterijume i dok ne objavi radove u časopisima koji su predviđeni mjerilom za izbor u zvanja, ne može biti izabran, poručuju predstavnici Univerziteta Crne Gore. 

Ilustracija Foto: Pobjeda
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Univerzitet Crne Gore reagovao je na tekst koji je objavla Pobjeda, a koji je prenio i naš portal. 

"Uprkos lako provjerljviim i javno dostupnim podacima koje je Univerzitet Crne Gore pružio u odgovoru Pobjedi, tekst „Kad SPC kadrira na Univerzitetu Crne Gore“ ih ignoriše, pružajući javnosti neistinitu sliku, ujedno dovodeći u pitanje ugled osam članova akademske zajednice UCG koji su izabrani u akademska zvanja u skladu sa zakonskim procedurama.

Teško da riječ pomenuta u uvodu teksta „istraživanje“, ima potporu, kada se časopis kojeg je vrlo lako pronaći pretragom u bazi Clarivate Alalytics, stavlja u kontekst spornih časopisa. Vrijednost časopisa se lako provjerava ukucavanjem imena časopisa na koji se poziva tekst Voprosi Istori na linku Web of Science Master Journal List - Search (clarivate.com ), gdje se dobija rezultat da se časopis nalazi u bazama Web of Science Core Collection: Arts & Humanities Citation Index, Additional Web of Science Indexes, Current Contents Arts & Humanities . Pojašnjavamo, Clarivate Analytics je globalni lider u pružanju podataka i analiza", navode u reagovanju. 

UCG: Profesore biraju na osnovu članaka u istom ruskom časopisu, naravno - svi su bliski SPC
1
UCG: Profesore biraju na osnovu članaka u istom ruskom…
05.06.2023 06:56

 Dakle, kako kažu, časopis se nalazi u bazama koje su propisane Uslovima i kriterijumima za izbor u akademska zvanja.

"Nalazio se i u momentu njihovog izbora, a i sada, tako da je riječ ne o „spornom“ časopisu već o časopisu koji je zakonski validan za uključivanje u bodovni sistem. Trenutno je „sporni časopis" čak u Q 2 kategoriji. Imajući u vidu navedeno, netačna je tvrdnja da je Naučni odbor funkcionisao suprotno definisanim preporukama kojima je skrenuo pažnju naučnoj zajednici da treba težiti ka publikacijama u najprestižnijim i najkvalitetnijim časopisima u skladu sa Strategijom UCG", navodi se u saopštenju Univerziteta Crne Gore. 

Pojašnjavaju da su izbori u akademska zvanja propisana podzakonskim aktom Uslovi i kriterijumi za izbor u akademska zvanja.

"Bibliografska vrijednost naučnih i stručnih, umjetničkih, pedagoških dostignuća kandidata ocjenjuje se kvalitativno i kvantitativno, gdje se kvalitativni kriterijum odnosi na rezultate objavljene u časopisima koji se nalaze na Web of Science bazama naučnih časopisa odnosno citatnim listama SCI/SCIE/SSCI/A&HCI (kategorije Q 1, Q 2, Q 3 i Q 4), koje su široko korišćene i prepoznate u razvijenim akademskim sredinama.

Dakle, riječ je o veoma složenoj proceduri gdje se insistira na kvalitetu naučnih publikacija i prepoznatljivosti na međunarodnim naučnim listama. Sve dok kandidat ne ispuni propisane uslove i kriterijume i dok ne objavi radove u časopisima koji su predviđeni mjerilom za izbor u zvanja, ne može biti izabran. To je i jedini razlog iz kojeg pojedini izbori mogu potrajati sve dok ne budu ispunjeni uslovi", navodi se u reagovanju UCG. 

Naučni odbor UCG, kako kažu, formira mišljenje isključivo na osnovu odredaba postojećeg zakonskog akta Uslovi i kriterijumi za izbor u akademska zvanja i sistema bodovanja.

"Ukoliko ima želje za uvidom svakog pojedinačnog kandidata za izbor u zvanje na Univerzitetu Crne Gore, ima i načina, a to su javno objavljeni Bilteni Univerziteta Crne Gore. U njima se lako mogu provjeriti sve klasifikacione bibliografije koje su dio konkursne dokumentacije. Univerzitet Crne Gore kandidate razmatra u skladu sa zakonskim procedurama kojih se strogo pridržava i ne bavi se politikanstvom i biografskim podacima koji ukazuju na bilo vjersku bilo nacionalnu pripadnost pomenutu u tekstu „Kad SPC kadrira na Univerzitetu Crne Gore“. Na Univerzitetu Crne Gore se zalažemo da nijedna identitetska odrednica ne bude prednost, ali ni ograničenje u smislu profesionalnog, akademskog napredovanja", zaključuju u reagovanju. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.