Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • U Sarajevu održana komemoracija Veljku Bulajiću: Do kraja se borio protiv svih fašizama našeg vremena

"Jedan od najvećih jugoslovenskih reditelja od kojeg još uvijek imamo puno da učimo"

U Sarajevu održana komemoracija Veljku Bulajiću: Do kraja se borio protiv svih fašizama našeg vremena

U Sarajevu je danas održana komemoracija Veljku Bulajiću, jednom od najznačajnijih reditelja bivše Jugoslavije. 

U Sarajevu održana komemoracija Veljku Bulajiću: Do kraja se borio protiv svih fašizama našeg vremena Foto: Klix.ba/V.D.
Portal AnalitikaIzvor

Prisutnima se obratila proslavljena bh. rediteljka Jasmila Žbanić koja je istakla da se od Bulajića još uvijek ima puno toga naučiti.

"Prije par mjeseci sam razgovarala s Veljkom Bulajićem. On je toliko bio opsjednut novim filmom da je to nešto što je dirljivo i što je toliko inspirativno da čovjek, reditelj od 96 godina toliko voli svoj posao da ga ništa ne može zaustaviti i spriječiti da radi ono što voli. Ovdje danas, nažalost, nema studenata da budu inspirisani Veljkom Bulajićem. On je jedan od najvećih jugoslovenskih reditelja od kojeg još uvijek imamo puno da učimo", kazala je.

Faruk Lončarević, dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, istakao je kako se Bulajić filmom borio protiv fašizma.

"Bulajić je bio fasciniran filmom i smatrao ga je svojim glavnim oružjem u borbi protiv fašizma. Do kraja se borio protiv svih fašizama našeg vremena. On je bio jedan od našnih prvih školovanih reditelja koji se obrazovao u Italiji. Ostaće upamćen po četiri velika filma 'Vlak bez voznog reda', 'Kozara', 'Bitka na Neretvi' i 'Veliki transport'. Nama kao autorima mnogo više će ostati u sjećanju mali filmovi posebno 'Uzavreli grad' koji je jedna neorealistička, modernistička priča o izgradnji Zenice", kazao je, prenosi Klix.ba. 

Podsjećamo, Bulajić je preminuo početkom mjeseca u 96 godina života. Ostaće upamćen po partizanskim epopejama "Kozara" iz 1962, "Bitka na Neretvi" iz 1969. kao i "Veliki transport" iz 1983. godine.

Rođen je u Vilusima, srednju školu je završio u Sarajevu, a živio je i radio u Hrvatskoj. Filmove je snimao u svim republikama bivše Jugoslavije.

Nakon rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se družio s mlađim poratnim intelektualcima.

Tada se počeo zanimati za kinematografiju, upisao je filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959, asistirao velikim redateljima kao što su Federico Felini i Vitorio De Sika pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.

 

U Zagrebu sahranjen Veljko Bulajić
8
U Zagrebu sahranjen Veljko Bulajić
09.04.2024 17:17
Baletić: Veljko Bulajić nas je sve tjerao da budemo bolji nego što jesmo (VIDEO)
5
Baletić: Veljko Bulajić nas je sve tjerao da budemo bolji…
11.04.2024 13:59

 

Portal Analitika