Kultura

Jedan od najvećih reditelja bivše Jugoslavije

U Zagrebu sahranjen Veljko Bulajić

Na zagrebačkom groblju Mirogoj uz članove porordice te mnogih kolega, glumaca i prijatelja, sahranjen je jedan od najznačajnijih reditelja bivše Jugoslavije Veljko Bulajić, piše Klix.ba.

U Zagrebu sahranjen Veljko Bulajić Foto: Robert Anić/Pixsell
Portal AnalitikaIzvor

Među stotinama okupljenih viđena su i brojna poznata lica iz javnog društveno-političkog i filmskog života poput Rade Šerbedžije, gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, te bivšeg predsjednika Hrvatske Stipe Mesića koji je održao i govor.

Proslavljeni reditelj preminuo je 3. aprila u 96. godini života. 

Đukanović, Roćen i Nikčević na sahrani Bulajića u Zagrebu
1
Đukanović, Roćen i Nikčević na sahrani Bulajića u Zagrebu
09.04.2024 19:38

Podsjećamo, Bulajić je najpoznatiji po partizanskim epopejama "Kozara" iz 1962, "Bitka na Neretvi" iz 1969, kao i "Veliki transport" iz 1983. godine.

Djetinjstvo je proveo u Sarajevu, kao i dio školovanja. Filmove je snimao u svim republikama bivše Jugoslavije, a živio je i radio u Hrvatskoj. Srednju školu je završio u Sarajevu. Nakon rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se družio s mlađim poratnim intelektualcima.

Tada se počeo zanimati za kinematografiju, upisao je filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959, asistirao velikim rediteljima kao što su Federiko Fellini i Vitorio De Sika pa se vratio u bivšu Jugoslaviju. 

Matica crnogorska: Bulajić će biti zapamćen kao intelektualac i stvaralac širokih vidika i snažne antifašističke energije
0
Matica crnogorska: Bulajić će biti zapamćen kao…
04.04.2024 12:22
 
Vidjelo je 350 miliona ljudi: Evo zašto je Bulajićeva "Bitka na Neretvi" bila - svjetski film
9
Vidjelo je 350 miliona ljudi: Evo zašto je Bulajićeva…
03.04.2024 12:15

Rediteljsku karijeru počeo je kratkim filmovima "Kamen i more" i "Brod lutalica" (1953.), a 1959. realizovao je i prvi dugometražni igrani film "Vlak bez voznog reda" koji je prikazan na filmskom festivalu u Kanu.

Većinu života proveo je radeći u Hrvatskoj i poznat je prije svega po režiji filmova na temu Drugog svjetskog rata. Prema Hrvatskoj radioteleviziji, njegovi su filmovi dosegli gledanost veću od 500 miliona gledalaca širom svijeta.

Dobitnik je nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Montekarlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i Nju delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, kao i nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valadolidu.

Portal Analitika