Svijet

U Pojasu Gaze je sve gore: Zbog zatvaranja prelaza, ni djeca ne mogu dobiti medicinsku pomoć

Zbog zatvaranja graničnog prelaza Rafa ranjeni ne mogu da izađu iz Pojasa Gaze i dobiju medicinsku pomoć, posebno su ugrožena povrijeđena djeca.

U Pojasu Gaze je sve gore: Zbog zatvaranja prelaza, ni djeca ne mogu dobiti medicinsku pomoć Foto: AFP
AgencijeIzvor

Žena koja se predstavila kao Džamila jecajući preklinje svijet da njenog sestrića Ahmeda Abu Ataba odvede iz Gaze na liječenje nakon što je ove nedelje ranjen u izraelskoj vatri i pridružio se sve dužoj listi povrijeđenih, koji se nalaze na ratnoj teritoriji bez medicinske pomoći, prenio je Rojters.

Dječak je u utorak otišao na plažu da se opere sa grupom djece i pogođen je gelerima, rekla je ona.

On sada leži, umotan u krvave zavoje u bolnici Naser u Kan Junisu dok se nastavlja izraelski napad na pogranični grad Rafu.

Napad na Rafu presekao je glavni granični prelaz u Egiptu, ograničavajući ljude da potraže medicinsku pomoć.

"Gdje da ga odvedem? Recite mi. Gdje da idem? Molim sve svjetske lidere, bilo koga ko ima savjest, da otvore granicu i dozvole ovoj djeci da odu. Šta su uradili da to zasluže", zapitala se ona.

Kao i većina Palestinaca u Gazi, Ahmed Abu Atab je već izgubio svoj dom u izraelskom napadu na enklavu.

On je, takođe, izgubio majku – ne zbog rata, već zato što je napustila Gazu radi liječenja od raka.

Portparol bolnice “Al-Aksa mučenici“ u gradu Deir al Balah u centralnoj Gazi, doktor Kalil al-Dakran kazao je da je izraelska vojna kampanja izazvala medicinsku katastrofu.

"Sve bolnice se bore zbog nedostatka ljekova, medicinskih potrepština i goriva", rekao je on u video snimku koji je dobio Rojters, dodajući da je hiljadama pacijenata bilo potrebno liječenje u inostranstvu i da nisu mogli da putuju nakon zatvaranja granice u Rafi.

Izrael krivi Egipat za zatvaranje i ističe da želi ponovo da otvori Rafu za civile iz Gaze koji žele da odu.

Egipatski zvaničnici i izvori navode da su humanitarne operacije ugrožene vojnim aktivnostima i da Izrael treba da vrati prelaz Palestincima prije nego što ponovo počne da funkcioniše.

Portal Analitika