Svijet

U Njemačkoj sve manje bankomata, gotovina se sve češće podiže na drugačiji način

Podizanje gotovine za odlazak u kupovinu postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ipak, novac, znatan dio građana, ne podiže na bankomatima

U Njemačkoj sve manje bankomata, gotovina se sve češće podiže na drugačiji način Foto: Shutterstock
Portal AnalitikaIzvor

Ukupan obim gotovinskih plaćanja prošle godine porastao je za dobrih 20 odsto, odnosno na 12,31 milijardu eura, prenose njemačke novinske agencije.

Novo plaćanje funkcioniše tako što kupac plaća karticom na kasi i onda može da zahtijeva iznos koji mu je potreban u gotovini. Iznos se dodaje na fiskalni račun i skida sa bankovnog računa potrošača, prenosi časopis Feniks.

Maksimalni iznos koji se može podići je najčešće 200 eura.

Podatke je u srijedu objavio Institut za istraživanje tržišta EHI.

„To je zgodno za kupce jer štede dodatni odlazak do bankomata. Potražnja raste i zbog sve manjeg broja bankomata“, rekao je autor studije Horst Ruter.

Maloprodajne kompanije koje to praktikuju, uključujući maloprodajne lance hrane Reva i Edeka, apoteke kao što su DM i Rossmann i neke prodavnice građevinskog materijala i alata, vraćaju kupcima više od 13 odsto zarađenog novca, pokazalo je istraživanje.

Sa učestalošću ovog načina pristupa gotovini, rastu i naknade koje kompanije moraju da plaćaju bankama.

Prema podacima EHI, oni iznose između 0,1 i 0,2 odsto iznosa koji se plaća po transakciji.

Po ovom osnovu, maloprodajni subjekti su prošle godine platili 17,23 miliona eura, što je za 25,7 odsto više nego 2022. godine.

Portal Analitika