Zanimljivosti

Projekat vrijedan više milijardi dolara

U Meksiku tokom izgradnje željeznice pronađen drevni grob Maja

Meksički arheolozi iskopali su bogato ukrašene ostatke ljudskog kostura u grobnici koja bi mogla biti stara više od hiljadu godina, u području u kojem radnici dovršavaju izgradnju velikog projekta turističke željeznice, objavio je Nacionalni institut za antikvitete INAH.

U Meksiku tokom izgradnje željeznice pronađen drevni grob Maja Foto: Rojters
Agencije, HinaIzvor

Otkriće se dogodilo ovog mjeseca tokom arheoloških radova koji se izvode uporedo sa izgradnjom više milijardi dolara vrijedne turističke železjnice.

Željeznički projekat „Maya Train“ glavni je prioritet privrednog razvoja predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Najnovije otkriće grobnice dogodilo se tokom radova na izgradnji hotela u blizini glavnih majanskih ruševina Palenquea u državi Čijapas, gdje su bila neka od najvećih i najsofisticiranijih urbanih središta drevne civilizacije.

Kosturni ostaci pronađeni su u kamenom kovčegu oko dva kilometra od centra grada, gdje se nalaze visoki hramovi i kompleks palate.Vjerovatno je na tom mestu bio sahranjen elitni stanovnik grada poznatog među drevnim Majama kao Lakamha, što na majanskom znači Velika Voda.

U kovčegu su bile i tri keramičke posude, ukrasi za uši i par perlica od zelenog kamena.

INAH navodi da je osoba bila sahranjena licem prema gore, glavom okrenutom prema sjeveru, dodajući da su potrebni dalji testovi za određivanje tačne starosti i drugih obilježja.

Naučnici drevnim Majama pripisuju velika postignuća u umjetnosti, arhitekturi, astronomiji i pisanju.

Grad Palenque svoj je vrhunac doživio je u VII veku, ali je napušten već negdje krajem VIII veka.

Od 1987. nalazi se na UNESCO listi svjetske kulturne baštine
Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.