In firme

Tviter razbijesnio programere i tviteraše

Izvor

Aplikacije koje već imaju više od sto hiljada korisnika dobile su dozvolu za širenje do 200 odsto prije no što ponovno moraju da zatraže Tviterovu dozvolu za daljnji rad.

Uz to, objavili su i smjernice kako tvitovi trebaju da budu prikazani u sklopu aplikacija te zaprijetili onima koji se toga ne pridržavaju, da će im uskratiti daljnju mogućnost razvoja aplikacija, prenosi T-portal.

Promjene su dio opsežnijih zahvata na Tviterovom interfejsu, koji omogućuje komuniciranje različitih dijelova računarnih programa, kao i dijeljenje sadržaja između aplikacija.

U Titerovom slučaju, API je omogućio razvoj veoma popularnih aplikacija nastalih izvan te kompanije, poput Tvitdekova i Tvitpika. Takve aplikacije često unapređuju i poboljšavaju rad servisa kakav je Twitter.

Većina korisnika vjerovatno ne bi primijetila da je došlo do promjena. No, razvojni programeri su bijesni, piše BBC.

Neki među njima uporedili su upravu Twittera sa sjevernokorejskom diktaturom, dok su drugi pozvali kolege na prelaz na druge platforme i proizvode, što bi moglo biti nezgodno po Twitter u vrijeme kada se pojavljuju potencijalno neugodni suparnici poput App.neta.

Bilo kako bilo, jednom kad promjene stupe na snagu, razvojni programeri imaće na raspolaganju šest mjeseci za usklađivanje.

Portal Analitika