Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Trajekti Banova ipak plove na liniji Kamenari-Lepetane: Morsko dobro iznajmljuje i trajekt "Grbalj"

Iako je bilo najavljeno da će biti drugačije

Trajekti Banova ipak plove na liniji Kamenari-Lepetane: Morsko dobro iznajmljuje i trajekt "Grbalj"

Iako je odlazeći premijer Dritan Abazović svojevremeno, nakon forsiranog raskida ugovora sa Pomorskim saobraćajem, najavio da trajekti braće Ban ,,nikada više neće ploviti" na liniji Kamenari - Lepetane, Morsko dobro je bilo prinuđeno da zbog gužvi u saobraćaju, nakon zakupa trajekta ,,Igalo", danas dogovori iznajmljivanje i najvećeg trajekta ,,Grbalj".

Trajekti Banova ipak plove na liniji Kamenari-Lepetane: Morsko dobro iznajmljuje i trajekt "Grbalj" Foto: UGC
PobjedaIzvor

To je potvrđeno iz Morskog dobra koji su saopštili da su ovaj trajekt zakupili na sedam dana. Toliko je i ostalo do isteka javnog poziva koje je morsko dobro raspisalo za kupovinu šest trajekata u vrijednosti od 8,1 milion eura, bez PDV-a.

Prema informacijama Pobjede, cijena iznajmljivanja tog trajekta biće 1.000 eura dnevno, plus PDV.

Trajekt "Grbalj" dug je 59 i širok 16 metara, a njegov kapacitet je 60 putničkih automobila. To je za oko 20 odsto više od trajekta "Igalo" koji je JMPD ranije iznajmilo od Pomorskog saobraćaja.

I ova informacija je dokaz da premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović nije imao dobru procjenu kada je tvrdio da trajekti izvršnog direktora Pomorskog saobraćaja Dejana Bana i njegovog brata Duška više neće ploviti. Prema informacijama Pobjede, trajekt ,,Telamon" kojeg je u Grčkoj JP Morsko dobro kupilo za 3,2 miliona eura i koji je, prema najavama, trebalo da doplovi do 5. juna, još se nalazi ukotvljen u jednoj luci u Grčkoj. Očekuje se da u naredna dva-tri dana uplovi u crnogorske teritorijalne vode.

Morsko dobro je do sada prihodovalo 631.201.81 euro, a najavljuju da sljedeće sedmice stiže trajekt kupljen u Grčkoj.

Morsko dobro 31. maja raspisalo je poziv za kupovinu šest trajekata sa rezervnim djelovima ukupne vrijednosti 8,1 milion eura sa PDV-om.

Uzevši u obzir tehničke specifikacije i broj traženih brodova, da se naslutiti da su vlasnici Pomorskog saobraćaja Duško i Dejan Ban dogovorili sa Morskim dobrom da im prodaju trajekte. U pozivu su ukazali da postojeći kapaciteti uskoro neće biti dovoljni da obezbijede nesmetano odvijanje saobraćaja, zbog čega je neophodno kupiti dodatne trajekte odgovarajućih kapaciteta.

Prema uslovima tendera, ponuđač bi pet trajekata trebalo da dostavi najkasnije do 15. jula, dok je rok za šesti trajekt i rezervne djelove mart iduće godine.

Ponuđaču će novac biti isplaćen nakon isporuke brodova. Tender je podijeljen u sedam partija, pa je najskuplji trajekt koji traže vrijedan 2,8 miliona eura, a najjeftiniji 110 hiljada eura. Preostali će ih koštati 140 hiljada, 150 hiljada, 900 hiljada i 1,7 miliona eura, a rezervni djelovi i prateća oprema za trajekte 910,6 hiljada eura.

Prema ranijim nezvaničnim informacijama Pobjede, isplata bi bila u dvoje tranše. Naime, isporučiocu bi Morsko dobro odmah po sklapanju ugovora uplatilo 4,5 miliona eura, a ostatak nakon rebalansa budžeta.

U februaru, odlukom Vlade, preuzelo od kompanije Pomorski saobraćaj organizaciju i održavanje trajektnog prevoza putnika i vozila na liniji Kamenari -Lepetane. Do maja su saobraćala samo dva trajekta čiji je ukupni kapacitet 60 vozila, zbog čega su se stvarale kilometarske kolone i zastoji na Jadranskoj magistrali.

Morsko dobro je 4. maja zakupilo trajekt ,,Igalo“ u vlasništvu Pomorskog saobraćaja nakon čega je počela i naplata prevoza. Za trajekt ,,Prizna“, preimenovan u ,,Trideseti avgust“, star 53 godine, početkom marta plaćeno je 569 hiljada eura.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
J Joko_neregistrovani
12.06.2023. 15:26

Oće li dati Ban da ih okade?

0
0
F Faradej_neregistrovani
10.06.2023. 07:34

Svaka cast za bravu Ban koja ipak saradjuju sa drzavom i sjajnim Morskim Dobrom. Bravo patriote ovako se radi, bravo i za Mikijelja i premijera Abazovica. Zajedno smo jaci!

1
4
j jasamovo_neregistrovani
09.06.2023. 15:51

Cuo sam iz dosta provjerenih izvora da braca Ban hoce da promijene ime "GRBALJ" u novo koje glasi"HAHAHAHAHAHA"mada nisam presiguran!

12
1