Zanimljivosti

Škoda Octavia vRS dobila značajni redizajn, ključne promjene ispod poklopca motora

Škoda Octavia vRS dobila je prije koji dan značajni redizajn, gdje je već ionako impresivni paket dobio dodatni stil, tehnologiju i nadograđeni pogon.

Škoda Octavia vRS dobila značajni redizajn, ključne promjene ispod poklopca motora Foto: Iks
Portal AnalitikaIzvor

Novi će vRS biti dostupan u hatchback i karavanskom obliku, a lokalne cijene trebale bi biti otkrivene u sljedećih nekoliko mjeseci.

Ključne promjene na vRS-u počinju ispod poklopca motora, gdje je 2.0-litreni četverocilindrični benzinski motor s turbopunjačem dobio povećanje snage s 242 KS na 261 KS, s najvećim okretnim momentom koji je sada povećan na 370 Nm. Međutim, dok je prije bio dostupan sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem, Škoda će sada ponuditi vRS samo sa sedam-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Zapravo, smanjenje složenosti raspona ide mnogo dalje pa je Škoda odbacila prethodne plug-in hibridne verzije iV od 242 KS i dizelske verzije od 200 KS, uključujući opcioni sistem pogona na sve točkove potonjeg modela. U ovom slučaju, dodatna snaga se šalje na prednje točkove putem Škodinog "virtualnog" diferencijala s ograničenim proklizavanjem koji koristi kočnice kako bi spriječio pretjerano proklizavanje unutrašnjeg točka u uskim zavojima.

Kočnice su poboljšane u odnosu na standardne Octavia modele, a Škoda se pozabavila i upravljanjem motora te njegovim zvukom.

Tačne specifikacije još nisu poznate, ali očekujemo da će veća opcija točka od 19 inča biti standardna kao što je bila s prethodnim modelom, uparena s agresivnijim setom odbojnika koji označavaju ovu novu dotjeranu verziju. Matrix LED prednja svjetla su preoblikovana, dok stražnja svjetla takođe imaju novu grafiku.

Visokokvalitetna unutrašnjost Octavije nije se previše promijenila, ali vRS će zadržati svoje sportske stilske elemente kao što su crveni šavovi i sportska sjedala koja prianjaju uz tijelo. Ažuriranje je tu s većim 13-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir koji je standardno ugrađen uz novi softver, za koji Škoda obećava da će biti lakši za korištenje i brži u reakciji.

Kao i novi hardver, Škoda će takođe integrisati virtuelnog asistenta temeljenog na ChatGPT-ju, koji će koristiti AI za poboljšanje tačnosti i upotrebljivosti sistema glasovne kontrole, prenosi "Index".

Portal Analitika