In firme

Bitka za tržište pametnih telefona: Samsung nadmašio Apple

Izvor

Samsung je tokom proteklog kvartala „ugrabio“ lavovski dio globalnog tržišta pametnih telefona. Njihov udio je skočio s prošlogodišnjih 12,2 na čak 30,6 odsto, prema izvještaju Strategy Analytics, koje prenosi CNET.

Daleko od toga da je rast Apple-a bio loš: i oni su skočili s 18,1 na 24,1 odsto.

Globalno gledano, broj isporučenih pametnih telefona porastao je za 41 odsto na godišnjem nivou i dosegao cifru od 145 miliona uređaja u prvom kvartalu. Kao što se pretpostavlja, više od pola bili su uređaji iz kompanija Samsungi Apple, pa to tržište sve više liči na trku samo dva imena.

Samsungov rast od 253 posto, gledano na godišnjem nivou, najviše su podstakli modeli iz serije Galaxy - Note, S2 i Y.

Najveći gubitnik je Nokia, koja se strmoglavila s 23,5 na 8,2 posto, što je najgori rezultat te firme od 2002. godine. Serija Lumia bi mogla da poboljša situaciju, ali Fince čeka dug i trnovit put do oporavka.

S druge strane, prema istraživanju firme iSuppli, Apple još uvijek drži prvo mjesto na tržištu pametnih telefona, ali Samsung je preuzeo tu poziciju na globalnom tržištu mobilnih telefona.

Apple je tokom prvog kvartala isporučio 35 miliona pametnih telefona, a Samsung 3 miliona manje. Kada je riječ o mobilnim telefonima generalno, Samsung je prvo mjesto dosegao isporukom 92 miliona uređaja, a slijedi Nokia s 83 miliona.

(Foto: T portal)

Portal Analitika