Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Kolumne
 • Nauka / Tehnologija
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Društvo

"Operativne sposobnosti efikasnije se unapređuju u bilateralnim vježbama"

Samardžić: Vapimo za adekvatnim vojnim poligonom, vježbe na sopstvenoj teritoriji ekonomičnije

Kad VCG bude završila planiranu modernizaciju, svakako treba planirati učešće i u NATO vježbama kao što je Udar Neptuna ‘22. 

Samardžić: Vapimo za adekvatnim vojnim poligonom, vježbe na sopstvenoj teritoriji ekonomičnije Foto: RSE
Autor
NBAutor
Portal AnalitikaIzvor

U Jadranskom moru 28. oktobra završena je vojna vježba Udar Neptuna u kojoj je učestvovala američka Šesta flota predvođena nosačem aviona George H.V. Bush, zajedno sa pripadnicima oružanih snaga 24 NATO saveznice i Švedskom koja je u procesu prisupanja Alijansi. 

Pažnju posebno privlači činjenica da u podužem spisku NATO članica koje su učestvovale u pomenutoj vojnoj vježbi, u našem neposrednom susjedstvu, nema Crne Gore. 

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) admiral Dragan Samardžić pojašnjava da u kalendaru za 2022. ima veliki broj NATO vježbi i da svaka država se autonomno odlučuje na kojoj će da učestvuje, s obzirom na svoje kapacitete, prioritete i operativne sposobnosti koje se uvježbavaju ili provjeravaju. 

Bez učešća Crne Gore: Završena vojna vježba NATO u Jadranskom moru
6
Bez učešća Crne Gore: Završena vojna vježba NATO…
02.11.2022 13:55

 „Crna Gora se u ovom periodu godine opredijelila za veoma zahtjevnu i sadržajnu vježbu sa oružanim snagama UK “Odlučan odgovor 22”, koja predviđa značajno angažovanje kapaciteta svih vidova Vojske Crne Gore“, pojasnio je Samardžić za Portal Analitika. 

Prema njegovim riječima, s obzirom na predstojeće zadatke i planove angažovanja VCG u bilateralnoj vježbi sa Kraljevskim marinskim korpusom britanskih Oružanih snaga efikasnije se mogu provjeriti, uvježbati i unaprijediti ciljane operativne sposobnosti Vojske Crne Gore nego u velikoj multinacionalnoj vježbi. 

„Vježbe koje se organizuju na sopstvenoj teritoriji su puno ekonomičnije i omogućavaju angažovanje većeg broja pripadnika. Zbog toga, uostalom, i vapimo za adekvatnim vojnim poligonom“, istakao je Samardžić.

Dodaje da u narednom periodu, kada VCG bude završila planiranu modernizaciju, svakako treba planirati učešće i u NATO vježbama kao što je Udar Neptuna ‘22. 

„Odlučnost i postupnost u dostizanju potrebnih operativnih sposobnosti Vojske Crne Gore, uz “prudent planning” je nešto što svakako treba podržati“, zaključio je Samardžić.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mojkovac_neregistrovani
04.11.2022. 11:19

Oni koji robote brane Sinjajevini su eksponenti crkve Srbije, i ne brane oni Sinjajevini iz ekoloških i zelenih razloga, no ideoloških i kleronacionalisticke, Sinjajevini je NASA Crnogorska i svih nas, i trebalo je tamo napraviti poligon ne obazirući se na proteste litijasa i pristalica crkve Srbije!

1
2