Društvo

Bez učešća Crne Gore: Završena vojna vježba NATO u Jadranskom moru

U Jadranskom moru 28. oktobra završena je vojna vježba Udar Neptuna u kojoj je učestvovalo 25 od 30 članica NATO-a, kao i Švedska koja je u procesu pristupanja Alijansi. Pored činjenice da pokriva gotovo 300 kilometara jadranske obale, Crna Gora, tj. njene oružane snage, nijesu učestvovale u ovoj vježbi.

Bez učešća Crne Gore: Završena vojna vježba NATO u Jadranskom moru Foto: U.S. Six th Fleet
Portal AnalitikaIzvor

Ambasada SAD u Tirani je navela da su saveznički avioni zajedno letjeli, dok su brodovi udarne grupe nosača aviona "Džordž H. V. Buš" plovili zajedno sa brojnim savezničkim brodovima u Jadranskom i Jonskom moru, uključujući albanska i hrvatska plovila.

U saopštenju američke vojske je navedeno da je vježba "Udar Neptuna" obuhvatala Albaniju, Belgiju, Bugarsku, Kanadu, Češku, Hrvatsku, Dansku, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Letoniju, Litvaniju, Holandiju.

Kako su prenijele agencije, vježba je obuhvatila i Sjevernu Makedoniju, Norvešku, Poljsku, Portugaliju, Rumuniju, Slovačku, Španiju, Švedsku, Tursku, Veliku Britaniju i SAD.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je prilikom posjete američkom nosaču aviona "Džordž H. V. Buš" 25. oktobra da je Udar Neptuna „savršen primjer transatlantske veze Evrope i Sjeverne Amerike“.

„Snaga NATO-a pomaže u sprečavanju bilo kakve pogrešne procjene slanjem jasne poruke: NATO će štititi i braniti svaki pedalj savezničke teritorije“, poručio je Stoltenberg.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D DgraPG__neregistrovani
02.11.2022. 15:43

Pa naša vojska je imala vježbu sa Britanskim vojnicima po teritoriji CG.

2
2
N Nato_neregistrovani
02.11.2022. 13:18

Svi ali ne i CG 🤮 izbacice nas iz NATO

11
0
P Podgorica_neregistrovani
02.11.2022. 17:19

@Nato_neregistrovani Zajedno sa Madjarskom i Turskom letimo iz NATO pakta. Švedska, Finska i Ukrajina u NATO. Rusofili OUT!

2
1
n novi_poligon_neregistrovani
04.11.2022. 11:12

@Podgorica_neregistrovani Cg ge uskoro da vjezba na Pasuljanske livade .

0
0
E Emina_J
02.11.2022. 13:16

" Bez učešća Crne Gore: Završena vojna vježba NATO u Jadranskom moru "...Bas ste ih nasjekirali , a uz to su vam i zahvalni na plostovanju novog plana o Crnogorskoj obali , cestitke ce biti tajno , jer ih gurate prema drugoj strani , kojoj se sad ne moraju pravdati .... sigurno ce biti neki novi orden , jos da vidimo kojeg reda ...😅😅😅

9
1
D Dragan77_neregistrovani
02.11.2022. 13:03

Dritan je odradio posao,ni Nato nam više ne vjeruje..Ko će da zove vojsku čiji ministar je konobar..

27
2
B Bajo_neregistrovani
02.11.2022. 13:48

@Dragan77_neregistrovani Kako Dritko odradjuje zadatke . Blokirao nas ka EU . A evo poslije smjene Kentere i Konjevica pocinje to isto sa NATO . Leci ce na poklon jos jedna klinika u Beogradu .

12
1