Sci/Tech
  • Portal Analitika/
  • Sci/Tech /
  • Sajam mladih inovatora održan u Baru: Posjetioci imali priliku da vide dječje radove u oblasti programiranja, robotike i 3D štampe

Sajam mladih inovatora održan u Baru: Posjetioci imali priliku da vide dječje radove u oblasti programiranja, robotike i 3D štampe

Barani su prvi put imali priliku da  u Biznis start centru prisustvuju prezentacijama dječijih projekata i radova u oblasti programiranja, robotike i 3D štampe.


Sajam mladih inovatora održan u Baru: Posjetioci imali priliku da vide dječje radove u oblasti programiranja, robotike i 3D štampe Foto: Biznis centar Bar
Portal AnalitikaIzvor

Sajam mladih inovatora organizovan je u sklopu istoimenog projekta koji je sproveo Biznis centar. Projekat je finansiran od strane Fonda za inovacije Crne Gore u okviru programa za podsticanje razvoja inovacione kulture i organizaciju edukacija u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore. 

"Cilj projekta je doprinijeti razvijanju vještina kod mladih koje su potrebne u procesu razvoja inovacija s naglaskom na primjenu istih u turizmu i poljoprivredi. Cilj je takođe i doprinijeti afirmaciji kreativnosti i inovativnosti u obrazovanju kroz primjenu robotike, programiranja i modelovanja i 3D štampe", navode iz Biznis centra Bar. 

Fond za inovacije Crne Gore prepoznao je značaj razvoja IT vještina kod djece i mladih i omogućili su Biznis centru da nabavi opremu, alate i materijale za potrebe kursa robotike i 3D štampe. Na ovaj način su, poručuju organizatori, uveliko doprinijeli njihovoj održivosti. 

"S obzirom na to da je Kliker školica programiranja u dosadašnja dva sprovedena ciklusa kurseva privukla veliko interesovanje i okupila veliki broj djece, smatrali smo da je Sajam idealna prilika da se rezultati, odnosno stečena znanja, digitalna kreativnost i maštovitost naše djece pokaže javnosti", navode organizatori. 

Direktorica Biznis centra, Ivana Tomašević, predstavila je cilj i iskustva sprovođenja projekta. A o značaju inovacija i digitalne pismenosti djece, kao i o iskustvima sprovođenja kurseva programiranja u Podgorici govorio osnivač Kliker centra Podgorica, Mitar Moračanin. Marina Stojanović ispred Sekretarijata za sport i mlade Opštine Bar predstavila je mogućnosti podrške za mlade od strane lokalne samouprave.

Djeci su dodijeljene diolome.

"U subotu je u Biznis centru bilo zaista raznolikog sadržaja za vidjeti, počev od robota koje su djeca programirala, 3 D figurica i crtanja 3D olovkama i štampanja na 3D štampaču na licu mjesta, pa do prezentacija igrica, animacija, aplikacija i web sajtova koje su djeca napravila. S obzirom na to da je tema sajma bila inovacije u turizmu i poljoprivredi djeca su najveći broj radova, igrica, animacija i aplikacija napravila da budu tematski povezani sa ovim oblastima. Pokazali smo da se kroz programiranje na zabavan način može učiti i o održivoj poljoprivredi, turizmu, istoriji, geografiji", navode organizatori. 

Braća Savić, Sergej i Novak su već dvije godine za redom polaznici naših kurseva. Uspješno su završili kurs App inventor u prethodnom ciklusu, dok su u ovom ciklusu završili kurs Python. 

“Za mene je programiranje veliki digitalni svijet u kojem svako može da napravi svoju avanturu. Omiljena stvar koju sam do sada napravio jeste jedna igrica o uništavanju asteroida. Smatram da bi svi trebalo da nauče programiranje jer živimo u doba kada je tehnologija sve više zastupljena i programiranje postaje bonton. Na časovima nam je bilo veoma zabavno, a na drugoj strani sve je bilo skroz profesionalno”, navodi Sergej. 

Novak ističe da mu stečeno zanje koristi i u školi. 

“Najviše mi se dopada App inventor jer je prilično jednostavan za učenje i sve je nekako lijepo grafički dizanirano i intuitivno. Programiranje nam dosta pomaže u školi jer učimo na koji način da pristupimo problemu i kako da ga riješimo”, ističe Novak. 

Sergejev i Novakov otac takođe nosi lijepa iskustva iz saradnje.

“Ovaj projekat koji ste započeli u Baru je fenomenalan zato što Bar nije imao nikakav sličan sadržaj za djecu i omladinu. Moja djeca su na vašim kursevima već drugu godinu za redom, veoma su zadovoljni i baš primjećujem kod njih napredak kada je u pitanju logično razmišljanje. Primijetio sam da lako usvajaju nova znanja uz pratnju stručnih predavača. Iz svog iskustva vidim koliko je lakše kada neko ovako mlad kroz igru i zabavu uđe u oblast. Iznenadilo me je koliko su naprednih oblasti u programiranju savladali na časovima”, kazao je otac dječaka. 

Organizatori kažu da će nastojati da sajam postane tradicija. 

"Iako je sajam bio naša inicijativa koju smo ovog puta kroz projekat sproveli, nastojaćemo da postane redovna praksa, da barem jednom ili dva puta godišnje našim sugrađanima predstavimo kako se pametno može kanalisati opšte prisutno interesovanje djece za digitalnim tehnologijama", zaključuju organizatori. 

Portal Analitika