Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Sahranjen Jagoš Marković; Popović: U Crnoj Gori rastao dječak koji je igru zamijenio pozorišnom magijom

Jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja sahranjen je u Aleji velikana u Beogradu

Sahranjen Jagoš Marković; Popović: U Crnoj Gori rastao dječak koji je igru zamijenio pozorišnom magijom

Reditelj Jagoš Marković sahranjen je danas na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. 

Sahranjen Jagoš Marković; Popović: U Crnoj Gori rastao dječak koji je igru zamijenio pozorišnom magijom Foto: Tanjug (Rade Prelić)
Portal AnalitikaIzvor

Na vječni počinak reditelja su ispratili kolege i prijatelji uz zvuke pjesme "Šta će biti, ko to zna".

Među njima su bili Branimir Popović, Momčilo Otašević, Nataša Ninković, Dragan Bjelogrlić, Andrija Milošević, Nela Mihailović, Vaja Dujović, Svetozar Cvetković, Vesna Trivalić, Marko Janketić, Seka Sablić, Nenad Jezdić, Petar Benčina... 

Nakon opela, nepregledna povorka je krenula ka vječnoj kući proslavljenog reditelja. Kraj odra govor je održala Jagoševa ćerka Marija i glumac Branimir Popović, prenosi nova.rs. 

"On je naše sunce, zvijezda, radost, veselje i osmjeh! On je naša snaga, najsnažnija. Danas se ne opraštamo od njega, on gleda kroz naše oči i diše kroz nas. Svi želimo jedno – da nas vidi okupane ljubavlju, pjesmom, veseljem i igrom, da se sa nama raduje kako je samo on to umio. Govorio nam je: „Znate, kada ja umrem da ne idem nigdje, jel' znate da ću samo da legnem da spavam“. Tata, volimo te, hvala ti za univerzum i sve na svijetu. Smrt ne postoji, postoje samo seobe", rekla je ćerka.

U Crnoj Gori rastao je dječak koji je uobičajenu igru zamijenio pozorišnom magijom, podsjetio je u svom govoru Branimir Popović dodajući da je Jagoš sa 12 godina tražio da režira predstavu za djecu „Plava boja snijega“ Grigora Viteza.

"Taj hrabri i pomalo drski dječak postaje Jagoš Marković – jedan od najznačajnijih stvaralaca u našem vremenu. Ubijeđen sam, nikako ne prihvatajući činjenicu da on više nije sa nama jer dječaci nisu smrti naravni, da je Jagošev poetički životni kredo bio u dječjoj znatiželji, nepristajanju na dosadu i ravnodušje, u zapitanosti i zaigranosti. Takav, prepun energije i čežnje za nedosegnutim, zakoračio je u izazovan Beograd spreman na sve – da bude onaj sa štitom ili na njemu", govorio je Popović dodajući:

"Podario je svoj talenat svim pozorištima. Jagoš je podario sebe velikom gradu, a grad mu je uzvratio. Pritom, nije zaboravljen u kulturnim institucijama u Crnoj Gori i Evropi. Jagošev temelj i koridor odredili su njegov rodni grad, Beograd i more u čudesnoj Boki gdje se otisnuo na posljednje putovanje odbijajući da prekine san", rekao je glumac. 

U Narodnom pozorištu u Beogradu danas je održana i komemoracija Markoviću. Posljednje pozdrave čuvenom reditelju uputili su upravnici beogradskih pozorišta i mnogobrojne kolege.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.