Sci/Tech

Traži se prodaja

SAD usvojile revidirani zakon koji bi mogao zabraniti TikTok u roku od 12 mjeseci

Predstavnički dom američkog Kongresa ponovo je izglasao nacrt zakona kojim bi se mogla zabraniti društvena mreža TikTok.

SAD usvojile revidirani zakon koji bi mogao zabraniti TikTok u roku od 12 mjeseci Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o ažuriranoj verziji u kojoj se zahtijeva da kompanija ByteDance proda društvenu mrežu američkoj kompaniji u roku od jedne godine umjesto za šest mjeseci, međutim, ukoliko se to ne ispuni, TikTok bi mogao biti zabranjen na Appleovom App Storeu i Googleovom Play Storeu, prenosi Klix.ba.

TikTok je objavio saopštenje na društvenoj mreži X navodeći da će zabrana "pogaziti sva prava na slobodu govora za 170 miliona Amerikanaca, uništiti sedam miliona preduzeća i zatvoriti platformu koja godišnje doprinosi američkoj ekonomiji s 24 milijarde dolara".

Međutim, to nije "dirnulo" nikoga iz Predstavničkog doma, prijedlog zakona je odobren s još većom podrškom nego prošlog mjeseca sa 360 glasova "za" i 58 "protiv". Predstavnik republikanaca u Teksasu Michael McCaul, koji je autor zakona, rekao je da će on "zaštititi Amerikance, posebno djecu, od malignog uticaja kineske propagande".

Očekuje se da će nacrt zakona proći glasanje u Kongresu, a kada se to dogodi, ostaje da ga potpiše američki predsjednik Joe Biden i tako ga učini zakonom. Biden je već rekao da će to učiniti, nakon čega će ByteDance kao vlasnik TikToka imati 12 mjeseci da pronađe kupca u SAD-u za svoju platformu ili ga čeka zabrana.

Portal Analitika