Svijet

Uprkos sankcijama

Ruska raketa koja je pogodila bolnicu u Kijevu sastavljena je od djelova sa Zapada

Tip ruskog projektila koji je uništio kijevsku dječju bolnicu oslanja se na komponente koje su dizajnirane na Zapadu, prema stručnjacima i ukrajinskim zvaničnicima, što pokazuje uspjeh Kremlja u izbjegavanju sankcija, piše Financial Times.

Ruska raketa koja je pogodila bolnicu u Kijevu sastavljena je od djelova sa Zapada Foto: EPA-EFE
Klix.baIzvor

Snimljena kamerom sekundu prije nego što je pogodila bolnicu za rak u ponedjeljak, Kh-101 jedna je od najnaprednijih ruskih krstarećih raketa i kritična za njenu sve intenzivniju kampanju vazdušnih napada na Ukrajinu.

Rusija proizvodi gotovo osam puta više Kh-101 nego prije invazije 2022. godine — i dalje zavisi od dijelova iz zapadnih zemalja, posebno SAD.

"Zapadna tehnologija im omogućuje da naprave ove pametnije projektile, koji omogućuju njihovim terorističkim napadima da prođu pored naše posrnule protivvazdušne odbrane", rekla je Olena Bilousova, vođa istraživanja o sankcijama na Institutu KSE u Kijevu.

Iako su sankcije Rusiji odsjekle neke napredne komponente, odbrambeni sektor Kremlja okrenuo se mikroprocesorima i drugoj naprednoj tehnologiji koja nije namijenjena vojnoj upotrebi.

Prelaz je vidljiv u ukrajinskoj analizi ispaljenog Kh-101 u januaru koja je otkrila 16 dijelova zapadnjačke elektronike unutar projektila.

Dvije komponente označene su kao da ih je proizveo STMicroelectronics sa sjedištem u Švajcarskoj, dok su ostale izradili američki proizvođači čipova, uključujući Texas Instruments, Analog Devices i Intel.

Sva roba uglavnom je namijenjena za civilnu upotrebu - s nekima prilično stara. Analiza ruskih dokumenata koju je proveo Financial Times pokazuje kako su ruske kompanije 2023. uspjele nabaviti dijelove identične onima koji su korišteni u januarskom Kh-101 jednostavnom kupovinom na otvorenom tržištu i uvozom preko Kine.

Dok ruski dokumenti navode da su dijelove izradili zapadni proizvođači, za sve je navedeno da su proizvedeni u Kini, Maleziji, Filipinima, Tajvanu ili Tajlandu.

Analiza jedne olupine vjerovatno će podcijeniti razmjere ruskog oslanjanja na inostranstvo. Prema analizi Kabineta predsjednika Ukrajine dostavljenoj FT-u, kompletan Kh-101 može sadržavati više od 50 različitih dijelova proizvedenih u inostranstvu.

U napadu velikih razmjera na infrastrukturu te poslovne i stambene zgrade širom Ukrajine u ponedjeljak je ubijen najmanje 41 civil, a ranjeno više od 190 drugih, prema vlastima.

Rusija je negirala da je gađala bolnicu i tvrdi, bez dokaza, da ju je Ukrajina pogodila iz protivvazdušnog odbrambenog sistema Nasams, koji su isporučile SAD i Norveška.

Ali Pavel Luzin, gostujući naučnik na Fakultetu prava i diplomatije Fletcher Univerziteta Tufts, rekao je: “Ruske rakete gotovo uvijek lete tamo gdje ih ruska vojska cilja. Ako je ruski projektil pogodio bolnicu, to znači da je ruska vojska gađala bolnicu”.

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da je Ukrajina kriva za "namjerno postavljanje protivvazdušnih sistema u stambenim područjima", prema državnim novinama RIA Novosti, dodajući da su fabrika municije Artem, kompleks ministarstva odbrane i nekoliko vojnih skladišta sve to “unutar pješačke udaljenosti” od bolnice.

Prema Fabianu Hoffmannu, doktorskom istraživaču na Univerzitetu u Oslu, snimka snimljena dok se projektil približava meti ne ostavlja "apsolutno nikakvu sumnju" da je to bio Kh-101, koji je dodao da nema dokaza da ga je protivvazdušna odbrana izbacila s kursa .

Na slici se jasno vide prepoznatljiva krila Kh-101, nos, zaobljeni kutijasti oblik trupa i vanjski turboventilatorski motor. Nema znakova bilo kakvog projektila iz kijevskih američkih sistema protivvazdušne odbrane Patriot i Nasams niti bilo kakvih znakova oštećenja Kh-101.

2021, godinu prije nego što je Putin naredio invaziju punog opsega, Rusija je proizvela samo 56 projektila Kh-101. Nakon što je Kremlj nastavio da fabrike oružja rade u danonoćnim smjenama, Rusija je prošle godine proizvela 420 Kh-101 - što je skoro osam puta više, prema prošlomjesečnom izvještaju Royal United Services Institutea, britanskog odbrambenog think-tanka.

Napori SAD-a da slome lance snabdijevanja za rusku odbrambenu industriju otežali su nabavu napredne zapadne tehnologije, što je navelo proizvođače da se okrenu civilnim komponentama koje nemaju otpornost ili zaštitu koja se obično zahtijeva od elektronike za vojnu upotrebu.

Rusija je neznatno povećala brzinu paljbe od marta do juna, kada je lansirala 446 projektila, u poređenju s 423 u istom razdoblju prošle godine, rekao je Luzin. Od toga, 304 ove godine bili su Kh-101 ili njihov sovjetski prethodnik, Kh-555.

Rusija se takođe može oslanjati na rezerve komponenti iz starijih modela kako bi održala stope proizvodnje novijih projektila. Jedan od mogućih primjera je motor R95 za starije projektile, koji bi mogao adekvatno zamijeniti moderniji motor TRDD-50A Kh-101 bez prisiljavanja Rusije da se bori s povećanjem napredne proizvodnje.

Portal Analitika