Svijet

Osuđen u odsustvu

Rumunija traži izručenje svog princa iz Malte, čeka ga zatvorska kazna

Delegacija iz Rumunije otputovaće u Maltu na pregovore o izručenju rumunskog princa, koji je u odsustvu osuđen na tri godine zatvora.

Rumunija traži izručenje svog princa iz Malte, čeka ga zatvorska kazna Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Pol Filip, potomak jednog od posljednjih kraljeva Rumunije, uhapšen je na Malti ranije ove godine po zahtjevu rumunskih vlasti, koje su ga 2020. osudile zbog sheme ilegalnog prisvajanja starih kraljevskih posjeda, osudivši ga na tri godine zatvora, piše Klix.ba.

Princ bjegunac bio je gonjen širom Evrope u dugogodišnjoj pravnoj sagi koja se protezala od Rumunije preko Francuske do Malte, gdje su ga policija uhapsila u aprilu.

Malteški sud je prvo odbio da ga preda Bukureštu, presudivši u maju da bi njegova ljudska prava bila povrijeđena ako bi služio kaznu u rumunskom zatvoru zbog loših uslova. Presuda je takođe navela njegov "stariju dob" i "jedinstveni položaj u odnosu na rumunsku monarhijsku istoriju".

Ta odluka je poništena prošlog mjeseca, ali su njegovi advokati pokrenuli žalbu pred ustavnim sudom Malte, koja je u toku. Princ je pušten uz kauciju u ponedjeljak, nakon što je proveo dva mjeseca u malteškom pritvoru, uz uslov da ne napušta Maltu.

Portal Analitika