Zanimljivosti

Rijetka novčanica od 10.000 dolara prodata na aukciji za skoro pola miliona

Rijetka novčanica od deset hiljada američkih dolara, iz razdoblja nakon sloma njujorške berze prije stotinak godina, prodata je za 480.000 dolara na aukciji, prenio je CNN.

Rijetka novčanica od 10.000 dolara prodata na aukciji za skoro pola miliona Foto: Heritage Auctions (HA.com)
Portal AnalitikaIzvor

Za novčanicu, izdatu 1934. godine, ocijenjeno je da je izuzetnog kvaliteta, prema aukcijskoj kući Heritage Auctions sa sjedištem u Dalasu.

Bostonska novčanica, koja prikazuje lice ministra finansija tadašnjeg predsjednika Linkolna, Salmona P. Čejsa, bila je zvijezda aukcije novčanica i prošlog petka je prodata za rekordnu cijenu.

„Novčanice velikih apoena oduvijek su privlačile interes kolekcionara svih vrsta“, rekao je Dastin Džonston iz Heritage Auctions u saopštenju za javnost.

Novčanica 10.000 dolara iza je samo zlatnog sertifikata od 100.000 dolara, izdatog 1934. godine, a od 18 primjeraka koje su stručnjaci vrednovali, ovaj primjerak je imao gotovo najvišu ocjenu.

Najveća cijena za koju je ranije prodata novčanica od 10.000 dolara iz 1934. bila je 384.000 dolara u septembru 2020. godine, rekao je portparol aukcijske kuće, dodajući da je ta prodaja „postavila rekord za novčanicu iz 1934.“.

Novčanica od 10.000 dolara bila je najveći apoen ikad u opticaju, jer se novčanica od 100.000 dolara koristila samo za prenos sredstava između banaka, navodi se na veb stranici Muzeja američkih finansija.

Ova novčanica, koja je stavljena na aukciju, nikada nije bila u opticaju, prema Heritage Auctions.

Novčanica od 100 dolara iz 1969. najveći je apoen u SAD, nakon što su ukinute one od 500 dolara i veće.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.