Literatura

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”

Promovisana antologija “Kolaborativno dramsko pisanje”

Antologija “Kolaborativno dramsko pisanje”, urednika Pola Kastanja, renomirane britanske izdavačke kuće Rutlidž iz Londona, promovisana je u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”.

Promovisana antologija “Kolaborativno dramsko pisanje” Foto: PA
Promovisana antologija “Kolaborativno dramsko pisanje”
Portal AnalitikaIzvor

Izdanje sadrži tekst “Kučka”, koji je od strane jednog od najznačajnijih evropskih reditelja današnjice Arpada Šilinga, dramske spisateljice Eve Zabežinski i crnogorskih glumaca Nade Vukčević, Srđana Grahovca, Stevana Radusinovića, Zorana Vujovića i Vula Markovića razvijan tokom procesa pripreme istoimene predstave, koja je u produkciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” premijerno izvedena 2018. godine kroz EU projekat “Collective Plays!”.

Prema riječima Pola Kastanja, urednika antologije, “Kučka” istražuje tamnu stranu života na Balkanu, ali i govori o otpornosti koja daje prostor za kreativnu promjenu. Balkanski humor je, kako je istakao, duboko satiričan u odnosu na pogled prema životu i vrlo je važno da čitaoci prepoznaju humor koji se provlači kroz tamne uglove teksta. “To je onaj element koji prikazuje svu posebnost Arpada i glumaca, jer kroz predstavu je jasno da vi marite za ljudski rod, kako kroz strukturu tako i kroz oživljavanje ovakvih likova” – rekao je Kastanjo.

Uvodni tekst Pola Kastanja, kako je ocijenio moderator promocije prof. mr Janko Ljumović, predstavlja značajan doprinos teoriji polivokalne dramaturgije. “Ključni aspekti ili pojmovi, metodologija ujedno i teorija polivalentne dramaturgije i pozorišta, komentari procesa nastanka važan su doprinos ovoj sasvim novoj stvarnosti savremenog pozorišta”, kazao je Ljumović.

Vukčević je izrazila zadovoljstvo zbog saradnje sa Šilingom i činjenice da je umjetnički tim zajedničkim radom stvorio tekst od kojeg je nastala predstava, dok je Radusinović istakao značaj slobode uključivanja ličnog iskustva u proces i temu kojom su se bavili. Prema Vujovićevim riječima tekst, predstava i Antologija su važni zbog prepoznavanja svih naših vrlina i mana, dok za Pozorište i cjelokupnu kulturu, kako je istakao Marković, predstavlja privilegiju to što se komad „Kučka“ našao u antologiji renomirane izdavačke kuće iz Londona.

Osim “Kučke”, antologija sadrži još četiri teksta u produkciji partnerskih pozorišta unutar projekta EU “Colective Plays”: Darkness-The Enemy Inside, FREETIME, And So My Face Became My Scar i Narcissus. O značaju tekstova i iskustvima u radu, na promociji su putem video-poruka takođe govorili pisci Đan Marija Ćervo (Republika Italija) i Tale Naes (Kraljevina Norveška).

Na naslovnoj strani Antologije nalazi se fotografija iz predstave “Kučka”, crnogorskog autora Duška Miljanića, što je prema Ljumovićevim riječima takođe značajna okolnost da se ovim izdanjem ukupno svjedoči izuzetna međunarodna teatrološka i umjetnička refleksija Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” kroz njegovu produkciju. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.