Abiznis

Radnici očekuju brzo rješenje novonastale situacije

Proizvodnja čelika u Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, najavljeno pokretanje proizvodnje čelika, za šta je Elektroprivreda trebalo da uplati šest i po miliona eura Željezari, još je neizvjesno.

Proizvodnja čelika u Željezari pod znakom pitanja Foto: RTCG
RTCGIzvor

Naime, Agencija za zaštitu konkurencije stopirala je tu uplatu dok se ne utvrdi da li je kupovina te fabrike u skladu sa zakonom o državnoj pomoći.

I dok iz Elektroprivrede tvrde da će tražiti investitora za proizvodnju čelika, radnici očekuju brzo rješenje novonastale situacije.

Do tada postoji nekoliko opcija, kažu u Elektorprivredi. Kako je kazao Milutin Đukanović, predsjednik odbora direktora, tražiće investitora, pa će vidjeti koja će biti i konačna rješenja.

„Predstoji borba za Željezaru. Moraćemo da mijenjamo određene oblasti i djelove za šifru djelatnosti što znači da proizvodnja čelika neće biti moguća. Neće moći pod državnim ingerencijama. O svemu se mora izjasniti i Vladu“, kazao je Đukanović.

To će, kako je kazao ministar finansija Aleksandar Damjanović, učiniti kada zvanično dobiju rješenje Agencije sa kojim, kako je nedavno rekao, nijesu još upoznati.

„U svakom slučaju, podrška svemu onome što znači obnavljanje proizvodnje, ali da vidimo da to sve bude, sa jedne strane, zakonski potpuno i besprekorno urađeno i da, sa druge strane, to ima apsolutno svoju ekonomsku logiku. Ukoliko je ideja zasnovana na dobrim temeljima svako bi od nas ovdje volio da dobijemo djelimično proizvodnju ponovo“, smatra Damjanović.

Ponovnom pokretanju proizvodnje čelika, koja je u nikšićkoj Željezari stopirana prije gotovo tri godine, nadaju se i radnici. Zato u što skorijem roku očekuju rješenje novonastale situacije.

Ivan Vujović, predsjednik Sindikata kaže da je napokon vrijeme da se iskoriste kapaciteti ove fabrike.

„Apsolutno ne smatramo da je državna pomoć taj budžet koji je predviđen. Ako mi ne možemo da pokrenemo čeličanu, a oni spominju strateškog partnera – to nas apsolutno ne zanima. Tu su ljudi koji treba da odlučuju o tome, ali mislim da ima mnogo više programa koji mogu da se odrade u Željezari,a koji se ne bi smatrali državnom pomoći“, ocjenjuje Vujović.

Državna pomoć u sektoru uglja i čelika zabranjena je Sporazumom o pridruživanju i stabilizaciji koji je potpisala i Crna Gora kada se odlučila da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Ukoliko se utvrdi da je riječ o neusklađenoj državnoj pomoći, osim povraćaja sredstava, moglobi doći i do usporavanja pregovora za članstvo u Uniji.

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p peđa_neregistrovani
01.10.2023. 22:05

Regulisaće to MAXIM,hahahaha......

0
0
d djusta_neregistrovani
01.10.2023. 07:47

A kome ovi bravi i da pocnu da proizvedu celik kome da ga prodaju i kome da konkurisu sa cijenom ( stara oprema i nema kadrova da vodi fabriku)???

5
0
p penzioner_neregistrovani
01.10.2023. 07:39

Zovite opet premijera na pasulj.

9
0
J Jozo_neregistrovani
01.10.2023. 07:22

Pa samo lud covjek je mogao ocekivati od ovih bravusana nesto napredno i valjano .

10
0
U U_prolazu_neregistrovani
01.10.2023. 06:26

Ja mislim da sam ovu okolnost sa pravilima EU komentarisala kad se rodila ova briljantna ideja o tome da je nemoguće ponovo pokrenuti proizvodnju čelika jer se prethodna Željezara odregistrovala od proizvodnje jos 2021. A ovo je potpuno novo preduzeće registrivano ove godine ... gomila neznanja I dovođenja u zabludu zaposlenih da će sve biti super jer neznalice tako kažu

10
0
D Daki_neregistrovani
01.10.2023. 06:21

Prevaranti ,znalo se od pocetka da to nije izvodljivo

10
0
P PODGORICANIN_neregistrovani
01.10.2023. 06:05

ja bi ovo nazvao - OPERACIJA USPJELA , PACIJENT UMRO!

9
0
N Nema_selameta_neregistrovani
01.10.2023. 06:25

@PODGORICANIN_neregistrovani Uglavnom Turci su izvadili svoje pare i povukli se bez gubitaka a CG ima gradjevinsko zemljište .

7
0