Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Proglašeni pobjednici Social Impact Award programa: Nagrađene četiri ideje koje daju odgovor na izražene društvene probleme

Proglašeni pobjednici Social Impact Award programa: Nagrađene četiri ideje koje daju odgovor na izražene društvene probleme

Na ceremoniji dodjele nagrada proglašeni su pobjednički timovi, napravljena retrospektiva dosadašnjih aktivnosti na Social Impact Award (SIA) projektu, a ujedno su predstavljeni i benefiti za mlade i društvo u cjelini koje ovaj program donosi. 

Proglašeni pobjednici Social Impact Award programa: Nagrađene četiri ideje koje daju odgovor na izražene društvene probleme Foto: SIA
Portal AnalitikaIzvor

Stručni žiri, koji su činili predstavnici državnih institucija, inovacione i biznis zajednice, profesionalci i eksperti iz različitih oblasti, odabrao je tri najbolje ideje na osnovu kriterijuma inovativnosti, stepena društvenog uticaja i izvodljivosti.

Dobitnici Nagrade za društvene promjene su Code Red, Zanati.me i Osvojivrhove.me, koji su osvojili tromjesečnu mentorsku podršku za realizaciju ideje, bespovratni početni kapital u iznosu od po 1.500 eura, kao i putovanje na međunarodni SIA Samit koji se ove godine održava u Novom Sadu u periodu od 26. novembra do 2. decembra. Dodatno, uručena je i četvrta nagrada timu Pametne hranilice za kućne ljubimce, koji je biran na osnovu glasova online zajednice putem SIA veb sajta, a ona će se ogledati u mentorskoj podršci i obezbijeđenom putovanju na SIA Samit.

Na događaju koji je održan u The Chedi Luštica Bay hotelu, prisustvovali su partneri na projektu - državne institucije, predstavnici biznis i akademske zajednice, omladinskog i civilnog sektora, finalni timovi i zainteresovani mladi ljudi. 

U ime organizatora, NVO “Centar za omladinsku edukaciju”, prisutne je pozdravila Jelena Kavarić, nacionalna koordinatorka Social Impact Award (SIA) programa u Crnoj Gori.

“Program je u prošloj godini uspio da okupi više od hiljadu mladih ljudi, a mi smo ponosni što smo uspjeli da naša najoptimističnija nadanja u tekućoj i premašimo. Sama činjenica da je ove godine udvostručen broj ideja koje trebaju riješiti neki društveni problem, govori o tome da zajednica mladih društvenih inovatora, odnosno pokretača promjena postoji, raste i razvija se velikom brzinom. Trudićemo se da i u budućnosti pravovremeno odgovorimo na sve izazove sa kojima se mladi suočavaju i zajedno sa našim partnerima i prijateljima budemo vjetar u leđa omladinskoj populaciji u ostvarivanju njihovih snova”, istakla je Kavarić.

Prigodnim riječima, događaj je svečano otvorila dr Irena Radović, izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore. 

“Social Impact Award (SIA) je kamen temeljac preduzetničke svijesti kod mladih u najranijoj fazi njihovih karijera. Ovaj program ne samo da pruža podršku mladima, već im daje osnovne smjernice od samog početka kako bi uspješno zakoračili u preduzetnički svijet. To je put ka razvijanju njihovih vještina, kreativnosti i sposobnosti da donesu pozitivne promjene u društvu. Svi finalisti su za nas već pobjednici, a mi u IRF-u ćemo pružiti podršku, osnažiti vas i biti uz vas u vašem preduzetničkom putovanju. Naša fokusirana podrška mladima ne svodi se samo na podsticanje kreditne linije za razvoj preduzetništva, već i na razne društveno-odgovorne aktivnosti koje imaju za cilj veću inkluziju mladih. U ovom projektu vidimo priliku da podržimo mlade, buduće liderke i lidere, te da ih ohrabrimo da preduzetništvo ne posmatraju samo kao posao, već i kao priliku za pokretanje promjena koje su bitne za zajednicu”, kazala je Radović.

U toku takmičenja, deset finalnih timova je prezentovalo svoje ideje stručnom žiriju i prikazali značaj njihovog uticaja na rješavanje društvenih problema zajednice u kojoj žive. Na taj način, svi prisutni na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada imali su priliku da svjedoče umrežavanju mladih društvenih inovatora, koji su kreatori promjena u društvu i kojima je potrebno pružiti neophodni podsticaj za njihovo dalje nesmetano razvijanje.

Završni događaj u okviru Social Impact Award (SIA) programa, koji je dio zvanične agende XI Festivala “Dani nauke i inovacija”, zatvorila je prof. dr Biljana Šćepanović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja:

„Svjedočimo još jednom uspješnom završetku ovogodišnjeg ciklusa SIA programa, a nama je drago da smo jedan dio njegovog mozaika i što smo u mogućnosti da ga podržimo. Društveno preduzetništvo i društvene inovacije su posebno značajne jer je potreba za inovativnim pristupom i rješavanjem društvenih problema i izazova posebno naglašena u ovom trenutku sveukupnog svjetskog stanja u kome krize dolaze jedna za drugom. Oni daju odgovore na naše lokalne probleme, jačaju naš ekonsistem i zahvaljujući njima dobijamo personalizovana lokalna rješenja, kao i mladost uključenu u njihovo rješavanje. Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja će se potruditi da najbolje ideje nađu svoj put za dalje i isto tako upućujemo apel da sve zainteresovane strane, finansijere i ne-finansijere, entuzijaste i zainteresovane, čuju ove mlade ljude i daju im šansu da učestvujući aktivno u našoj zajednici i budu njena dodatna vrijednost.“ 

NVO Centar za omladinsku edukaciju duguje posebnu zahvalnost generalnim pokroviteljima Erste Bank AD Podgorica, Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore, Five Grupi, MTEL-u i Glavnom gradu Podgorica. Pored generalnih pokrovitelja, zahvalnost dugujemo partnerima: Coca Cola HBC Crna Gora, IDEA, Privredna komora Crne Gore, Neregelia i UNDP Crna Gora. Takođe, zahvalnost dugujemo Univerzitetu Crne Gore, Univerzitetu Donja Gorica, Univerzitetu Mediteran i The Chedi Luštica Bay hotelu.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.