Literatura

“Najbolji način da se obilježi Dan prijestonice”

Predstavljeno „Sazdanje Cetinja” Radoslava Rotkovića: Dopunjeno izdanje kapitalnog djela konačno pred čitaocima

Novo izdanje Rotković je priredio neposredno pred smrt 2013, proširivši i vremenski i tematski okvir u odnosu na prvo izdanje, pa su u novome izdanju zbornika u centru pažnje Crnojevići

Predstavljeno „Sazdanje Cetinja” Radoslava Rotkovića: Dopunjeno izdanje kapitalnog djela konačno pred čitaocima Foto: Cetinjski list
Cetinjski listIzvor

Promocija reizdanja knjige „Sazdanje Cetinja”, autora Radoslava Rotkovića, održana je danas u galeriji Centra za kulturu Prijestonice Cetinje.

Višeslojan je značaj toga što se pojavljuje drugo dopunjeno izdanje čuvenoga kultnoga »Sazdanja Cetinja«, Radoslava Rotkovića, kazao je istoričar Petar Glendža i dodao da je Rotković visoko postavio ljestvicu ovim djelom.

“Pragmatičan značaj jeste da za bilo kakvo istraživanje o Cetinju, toga starijega perioda, neizbježno je korištenje »Sazdanja Cetinja« gdje su sabrani svi izvori u kojima se Cetinje pominje. Prošlo je punih 40 godina, dakle pola vijeka nam je trebalo da se pojavi drugo izdanje jednoga ovakvoga djela. Dakle, to što u »Sazdanju Cetinja« postoje svi istorijski izvori koji se odnose na period Crnojevića, koji su transkribovani i prilagođeni da čak i laička zainteresovana javnost to može jasno da koristi samo po sebi govori o značaju ovoga djela”, kazao je Glendža.

U simboličkom smislu, on je istakao, da ne postoji smisleniji način obilježiti Dan Prijestonice Cetinje, koji je toliko značajan i za naš grad i za našu državu, nego upravo drugim dopunjenim izdanjem »Sazdanja Cetinja«.

promocija-4

“Počev od toga fundamentalnoga dokumenta za svu crnogorsku istoriju koji je pečatan 4. januara 1485. na Rijeci, odnosno »Osnivačke povelje Cetinjskog manastira« a koji zauzima posebno mjesto u ovoj publikaciji Ivan Crnojević vrlo eksplicitno, transparentno demonstrira svu svoju nezavisnost i slobodu da donosi odluke koje se odnose na njegovu državu. Zato je, kako je to jako lijepo, poetski rekao Ratko Đurović »Sazdanje Cetinja« epohalan čin u istoriji Crne Gore”, podsjetio je Glendža.

On je istakao da je ovo najbolji način na koji se mogao obilježiti ovaj datum i jako je značajno to što je uspostavljena saradnja Fakulteta za crnogorski jezik i kulturu i Centra za kulturu.

Profesor FCJK, istoričar Boban Batrićević istakao je značaj ovog reizdanja, budući da je prvo izdanje bilo zahvalna studija na osnovu koje je napisano puno članaka i tekstova o Cetinju i otkrivena je i sačuvana jedna epoha razvoja Cetinja.

“Radoslav Rotković zaista je bio fascinantna ličnost, njegova biografija je bogata, a on je bio svestrana ličnost”, kazao je Batrićević i dodao da se zahvaljuje Centru za kulturu na inicijativi da se ovo djelo objavi.

Novo izdanje „Sazdanje Cetinja”, čiji su izdavači Centar za kulturu Prijestonice Cetinje i FCJK, Radoslav Rotković priredio je neposredno pred smrt 2013, proširivši i vremenski i tematski okvir u odnosu na prvo izdanje, pa su u novome izdanju zbornika u centru pažnje Crnojevići u narativnim i dokumentarnim izvorima od 1351. do 1500, a izdanju je dodat i novi predgovor koji svjedoči o snažnom prisustvu Ivana Crnojevića u nacionalnom imaginariju Crnogoraca.

Događaj je organizovan povodom obilježavnja 4. januara – Dana Prijestonice Cetinje.

Centar za kulturu Prijestnice Cetinje u saradnji sa Fakultetom za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja organizovao je ovu promociju kojom i počinje književni program za 2024. godinu.

Portal Analitika