Svijet

Predsjednik Poljske: Spremni smo rasporediti nuklearno oružje na svojoj teritoriji

Poljska je spremna primiti nuklearno oružje ako NATO odluči da rasporedi oružje pred Rusijom koja pojačava svoje naoružanje u Bjelorusiji i Kalinjingradu, rekao je predsjednik zemlje Andžej Duda u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

Predsjednik Poljske: Spremni smo rasporediti nuklearno oružje na svojoj teritoriji Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Poljska, članica NATO-a i čvrsti zagovornik Ukrajine, dijeli granicu i s ruskom eksklavom Kalinjingrad i s Bjelorusijom, saveznicom Moskve.

Kalinjingrad je bio odsječen od Moskve kada je Litvanija postala nezavisna tokom raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

„Ako naši saveznici odluče da rasporede nuklearno oružje na našoj teritoriji kako bi ojačali istočno krilo NATO-a, spremni smo to učiniti“, rekao je Duda u intervjuu koji je objavio dnevnik Fakt.

Rasprave o nuklearnoj saradnji između Poljske i SAD traju već neko vrijeme, rekao je.

„Već sam nekoliko puta govorio o tome. Moram priznati da sam na pitanje o tome izjavio našu spremnost. Rusija sve više militarizuje Kalinjingrad. Odnedavno premješta svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju“, istakao je Duda.

U junu 2023. Vladimir Putin potvrdio je da je Rusija poslala taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, koja graniči s Ukrajinom i Poljskom.

Portal Analitika