Svijet

Potvrđena presuda Juliji Timošenko

Izvor

- Sudsko vijeće je došlo do zaključka da žalba Timošenkove ne može biti zadovoljena, rekao je predsednik suda Oleksandr Elfimov.

Timošenkova koja je godinu dana u pritvoru, osuđena je u oktobru 2011. godine na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, odnosno za potpisivanje štetnog ugovora o isporukama ruskog gasa Ukrajini.

Stotinak pristalica bivše premijerke protestovalo je jutros pred zgradom suda u Kijevu, noseći transparente sa porukama podrške Timošenkovoj i zahtijevajući "okončanje političke represije".

Julija Timošenko osporava presudu i smatra da je u pitanju politička osveta predsjednika Viktora Janukoviča.

Nakon što joj je potvrdjena presuda u decembru 2011. godine, Timošenkova je uložila žalbu Kasacionom sudu. Ona se obratila i Evropskom sudu za ljudska prava koji je juče počeo da razmatra njen slučaj.

Slučaj Timošenkove izazvao je ozbiljnu krizu u odnosima Kijeva i zapadnih zemalja koje traže oslobadjanje bivše premijerke, uoči parlamentarnih izbora u Ukrajini 28. oktobra.

EU i SAD razočarani odlukom:

Evropska unija i SAD saopštile su da su razočarane odlukom Visokog suda u Ukrajini koji je odbacio žalbu bivše premijerke Julije Timošenko na presudu zbog zloupotrebe službenog položaja, na osnovu koje izdržava kaznu od sedam godina zatvora.

"Ishod (odluke suda) smo primili sa žaljenjem", izjavio je Majkl Man, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbijednost Ketrin Ešton.

On je naveo da je EU "duboko razočarana" sudskim procesima kojima su dva ključna opozicionara spriječena da učestvuju na parlamentarnim izborima "poslije suđenja na kojima nisu poštovani međunarodni standardi", prenijela je agencija AFP.

Man je pri tom mislio na Timošenko i Jurija Lucenka, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ukrajine. SAD su, kritikujući odluku ukrajinskog suda, zatražile od vlasti da okončaju "politički motivisane" procese. "Razočarani smo ovom odlukom", izjavila je portparol Stejt departmenta Viktorija Niland.

"Ponovo pozivamo vladu Ukrajine da oslobode Timošenko i druge članove vlade i vrate im njihova politička i građanska prava", istakla je ona.

Zbog prekoračenja ovlašćenja pri potpisivanju ugovora o isporukama i tranzitu gasa sa Rusijom u januaru 2009. godine, oblasni sud je 11. oktobra 2011. osudio Timošenko na sedam godina zatvora i naknadu štete u iznosu od skoro 190 miliona dolara, a Apelacioni sud je potvrdio kaznu.

Advokati Timošenkove obratili su se 10. avgusta 2011. godine i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu sa žalbom zbog nezakonitog hapšenja, a sud je juče otpočeo pretres o žalbi bivše ukrajinske premijerke.

Njen advokat Valentina Teličenko rekla je pred sudom u Strazburu da bivšoj premijerki Ukrajine poslije hapšenja nije pružena odgovarajuća ljekarska pomoć i da su njena prava konstantno kršena, dok je predstavnik Ukrajine Nazar Kuljčicki potpuno odbacio sve optužbe na račun ukrajinskih vlasti.

Poslije javnog pretresa, sud u Strazburu nastaviće rad iza "zatvorenih vrata", a odluka će biti objavljena kasnije, navodi Itar-Tas.

(foto: b92.net)

Portal Analitika