Svijet

Poljska će objaviti zapis crne kutije

Izvor

"Neće biti objavljeni samo djelovi razgovora", kazao je Seremet poljskom radiju TOK FM.

Zapisi iz dvije "crne kutije" pokazali su prema riječima Seremeta da su piloti tri do pet sekundi prije pada znali da ih čeka smrt.

"Posada je bila svjesna da srlja u neizbježnu katastrofu, izazvanu ako ništa drugo time što je avion krilom udario i o drveće", rekao je Seremet.

Zapisi razgovora pilota predsjedničkog tupoljeva sa kontrolom leta, među sobom u kokpitu i preko interkoma sa putnicima koje sadrže narandžasti neuništivi rekorderi zvani "crne kutije" biće objavljeni poslije novih tehničkih analiza ruskih i poljskih eksperata koji u istrazi od početka tijesno sarađuju.

Jedan od odgovornih za bezbjednost na vojnom aerodromu u Smolensku, pod uslovom da mu se ne navodi ime, reporterima poljskog lista 'Gazeta viborča' kazao je da ne smije da se krivi samo pilot Arkadiuš Prostašuk što je pokušao da sleti u nemogućim uslovima.

"Svi mi smo krivi za tu tragediju, ne smije se prebacivati odgovornost samo na pilote. Kakvi su bili vremenski uslovi, trebalo je zatvoriti u subotu aerodrom i kategorično zabraniti slijetanje, najmanje do podneva. Ali nijesmo to mogli da učinimo, jer bi izazvali diplomatski skandal u odnosu sa Poljacima", kazao je Rus sa aerodroma u Smolensku.

Portal Analitika