Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Policijsku akademiju posjetila ambasadorka Francuske: Ovo je nastavak uspješne i plodonosne saradnje koja je započela prije mnogo godina

Moguća razmjena predavačkog kadra i studenata

Policijsku akademiju posjetila ambasadorka Francuske: Ovo je nastavak uspješne i plodonosne saradnje koja je započela prije mnogo godina

Juče je Policijsku akademiju u Danilovgradu posjetila delegacija Ambasade Francuske, na čelu sa novoizabranom ambasadorkom za Crnu Goru, Nj.E. Anne-Marie Maskay.

Policijsku akademiju posjetila ambasadorka Francuske: Ovo je nastavak uspješne i plodonosne saradnje koja je započela prije mnogo godina Foto: Policijska akademija
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je nastavak uspješne i plodonosne saradnje koja je započela prije mnogo godina, intenzivno se nastavila kroz saradnju sa prethodnikom gđe Maskay, bivšim ambasadorom Francuske u Crnoj Gori g. Christian Timonie-om i koja će se dalje razvijati sa Nj.E. Maskay.

Na sastanku sa direktorom ove ustanove, g. Vladimirom Stanišićem, ambasadorka je uputila riječi podrške Policijskoj akademiji i unapređenju rada i funkcionisanja cjelokupnog bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori.

U tom smislu dogovoreni su budući koraci u saradnji Ambasade Francuske u Crnoj Gori i Policijske akademije, koji bi, između ostalog, uključivali dvonedjeljnu posjetu francuskih eksperata sa ciljem pružanja asistencije u radu i u eventualnoj reorganizaciji ove institucije.

Takođe, govorilo se i o mogućoj razmjeni predavačkog kadra i studenata, kao i potpisivanju Sporazuma o saradnji između Policijske akademije u Danilovgradu i Policijske akademije u Francuskoj.

Nakon sastanka, Nj.E. ambasadorka Maskay, zajedno sa direktoricom Centra za ženska prava, gđom Majom Raičević, šeficom kabineta Ministra unutrašnjih poslova, gđom Snežanom Vujović i rukovodzeljkom Odjeljenja za međunarodnu saradnju Policijske akademije, gđom Snežanom Kadović, otvorila je obuku pod nazivom “Prevencija i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici”.

“U ovom periodu godine, od 25. novembra do10. decembra, kada slavimo ljudska prava i skrećemo pažnju na pošast kakva je nasilje nad ženama, stalo mi je da istaknem angažovanje Francuske u feminističkoj diplomatiji”, kazala je, u svom obraćanju polaznicima obuke, ambasadorka Maskay.

O značaju ove teme, kao i velikoj zastupljenosti slučajeva rodno zasnovanog nasilja nad ženama, govori i činjenica da je Ambasada Francuske finansirala kompletnu obuku i opremila jedan dio poligona za situacionu i praktičnu nastavu na Policijskoj akademiji i to upravo onog dijela u kojem se, tokom obuke, simuliraju slučajevi ove vrste nasilja.

Portal Analitika