Zanimljivosti

Persijske mačke u Teheranu imaju svoj mjau-muzej

Neobičan muzej posvećen mačkama u Teheranu privlači posjetioce jer se ispred i unutar tog zdanja slobodno šeta oko 30 mačaka.

Persijske mačke u Teheranu imaju svoj mjau-muzej Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
Beta/APIzvor

Ispred zdanja na stepeništu obično leže mačke Šarhzad, Faroh, Šapur i Širin, prave zvijezde muzeja koji mnogi zovu "mjau-muzej" čiji je simboličan cilj prikazivanje da posjetioci i mačke mogu zajedno i slobodno da šetaju bez ikakvih problema.

Muzej ima i kafe, a u samom zdanju su reprodukcije slika, fotografija, karikature i kolekcije poštanskih marki sa likom mačke.

Privatni muzej koji nije bogat da prikaže bolje kolekcije, stekao je popularnost jer posjetioci dolaze da maze ili da se igraju sa mačkama, među kojima su neke i usvojene.

Među mačkama ima i nekoliko persijskih sa dugom dlakom i mirnog karaktera, koje dolaze iz regiona Persije koji se danas graniči sa Iranom i Turskom.

Mačke su vijekovima popularni kućni ljubimci u Iranu i one su prikazana u mnogim umjetničkim djelima, posebno u persijskim minijaturama.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.