Kultura

Matica crnogorska i Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ organizuju promociju knjiga „Glasovi“ i „Osvrti“

Odabrana djela Branka Banjevića na Cetinju

Izbor iz djela Branka Banjevića u dvije knjige („Glasovi“ i „Osvrti“), koje je krajem prošle godine objavila Matica crnogorska u suizdavaštvu sa Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske (NZCH), biće predstavljena u četvrtak, 22. februara, u 18 sati u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. 

Odabrana djela Branka Banjevića na Cetinju Foto: Matica crnogorska
Portal AnalitikaIzvor

O Banjevićevom opusu govoriće urednik izdanja Marko Špadijer i književnici Dragan Radulović i Vladimir Vojinović. Promociju organizuju Matica crnogorska i Nacionalna biblioteka Crne Gore. Program će voditi Dragana Erjavšek. 

Dvotomna odabrana djela Branka Banjevića objavljena su povodom godišnjice smrti istaknutog crnogorskog književnika, književnog kritičara, esejiste, antologičara i urednika.

Prvi tom pod naslovom „Glasovi“ donosi pet knjiga poezije Branka Banjevića: „U svijetloj budućnosti“, „Napuklo sunce“, „Gavran hrani Crnu Goru“, „Tica ili jama“, „Glasovi“ i pogovor urednika izdanja i dugogodišnjeg Banjevićevog prijatelja i saradnika Marka Špadijera. U drugom tomu izbora iz djela, pod naslovom „Osvrti“, našli su se po prvi put u jednoj knjizi sabrani tekstovi Branka Banjevića o književnosti i jeziku, književni prikazi i bilješke, intervjui i izjave. Poglavlje „O piscu i djelu“ sadrži tekstove Novice Samardžića, Lidije Vukčević-Vučurović i Vladimira Vojinovića, posvećene Banjevićevoj poeziji, poetici i njegovom doprinosu afirmaciji crnogorske nacije, jezika i književnosti. Knjiga donosi i selektivnu bio-bibliografiju autora koju je uradila Nada Drašković. 

Knjigu ispred izdavača potpisuju Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske i Nenad Bogdanović, predsjednik NZCG. Knjigu je štampao „Skaner studio“ iz Zagreba u tiražu od 500 primjeraka. Izdanje je prethodno predstavljeno u Podgorici.

Portal Analitika