In firme

Novi soj korone hara Evropom: Otkriveno odakle potiče i ko je imao ključnu ulogu u širenju

Međunarodni tim naučnika, koji se bavi praćenjem virusa putem njegovih genetskih mutacija, opisao je neobično širenje novog soja koronavirusa, nazvanog 20A.EU1, u istraživačkom radu koji će biti objavljen u četvrtak.

Novi soj korone hara Evropom: Otkriveno odakle potiče i ko je imao ključnu ulogu u širenju Foto: Pixabay
nova.rsIzvor

Taj novi soj virusa je potekao od španskih poljoprivrednih radnika, a brzo se od leta proširio širom kontinenta. Sada čini većinu novih slučajeva kovida 19 u nekoliko zemalja. Recimo, u Velikoj Britaniji čini čak 80 posto novih slučajeva zaraze, piše Financial Times, a prenosiJutarnji.

Istraživanje naučnika ukazuje da su ljudi koji su se vraćali s ljetovanja u Španiji odigrali ključnu ulogu u prenošenju virusa širom Evrope, postavljajući pitanja je li drugi talas koji upravo pogađa kontinent mogao biti smanjen detaljnijim pregledima turista u aerodromima i drugim prometnim čvorištima.

S obzirom na to da svaka varijanta virusa ima svoj genetski potpis, može se pratiti do mjesta na kojem je nastala.

- Iz širenja 20A.EU1 čini se jasnim da mere prevencije širenja virusa često nisu bile dovoljne da zaustave dalji prenos novih sojeva virusa ovog ljet - rekla je Ema Hodkroft, genetičarka sa Univerzteta u Baselu i upravnica studije koja tek treba da bude objavljena u naučnom časopisu.

Švajcarski i španski timovi naučnika sada ubrzano ispituju ponašanje ovog soja koronavirusa kako bi utvrdili je li možda smrtonosniji ili zarazniji od ostalih sojeva. Dr. Hodkroft ipak naglašava kako “nema dokaza da je brzo širenje ovog soja posljedica mutacije koja povećava prenos ili utiče na klinički ishod nakon zaraze”. Ali , dodaje i da se 20A.EU1 razlikuje od bilo koje verzije Sars-Cov-2 virusa na koju je ranije naišla.

- Nisam videla nijedan soj s takvom dinamikom sve dok u Evropi nisam gledala genomske sekvence koronavirusa - rekla je dr. Hodkroft.

Timovi posebno sarađuju s virološkim laboratorijima kako bi utvrdili nosi li 20A.EU1 određenu mutaciju u “šiljastom” proteinu koji virus koristi za ulazak u ljudske ćelije, što bi moglo da promeni njegovo ponašanje.

Svi virusi razvijaju mutacije – promjene u svom genetskom kodu – koje se mogu grupirati u nove sojeve. Identifikovana je još jedna mutacija Sars-Cov-2, nazvana D614G, za koju se vjeruje da virus čini zaraznijim.

Josef Fauver, genetski epidemiolog sa Jejla, koji nije učestovavao u istraživanju objavljenom u četvrtak, rekao je:

"Potrebno nam je više ovakvih studija kako bismo pronašli mutacije koje su porasle do visoke učestalosti u populaciji, a zatim inženjeringom vidjeti širi li se virus lakše".

Novi soj virusa, koja ima šest prepoznatljivih genetskih mutacija, pojavio se među poljoprivrednim radnicima na sjeveroistoku Španije u junu i brzo se proširio kod lokalnog stanovništva, navodi se u studiji.

Tanja Stadler, profesorka računarske evolucije na ETH Zürich, koja je deo projekta, rekla je da je analiza uzoraka virusa uzetih iz cijele Evrope posljednjih nedjelja pokazala da su izvedeni iz te iste varijante.

- Možemo da vidimo da je virus više puta uvezen u nekoliko zemalja, a mnogi od tih uvoza proširili su se stanovništvom - kaže Stadler.

Istraživači su zaključili da je “rizično ponašanje” turista u Španiji – poput ignorisanja smernica za socijalno udaljavanje – koji se “i dalje događa” pomoglo širenju novog soja virusa.

Istraživanje je pokazalo da je novi soj virusa činio više od osam od deset slučajeva u Velikoj Britaniji, gotovo jednako toliko u Španiji, 60 posto u Irskoj i do 40 posto u Švajcarskoj i Francuskoj, piše Financial Times.

Stroga zaključavanja u proleće pomogla su staviti početni talas kovida 19 pod kontrolu, s novim slučajevima znatno smanjenim tokom leta. Ipak, virus se poslednjih nedelja brzo proširio Evropom u ponovnom oživljavanju koje je prisililo nacionalne čelnike da uvedu nova bolna ograničenja na društvene aktivnosti.

Portal Analitika