In firme

Novi pad akcija "Fejsbuka" na berzi u Njujorku

Izvor

Na pad vrijednosti akcija uticalo je to što je danas istekla ranija zabrana prodaje akcija koje su bile u vlasništvu prvih velikih akcionara "Fejsbuka".

Pošto je takozvani lok-ap period istekao, pravo prodaje akcija stekli su veliki igrači na berzi u Njujorku poput Goldman Saksa (Goldma Sacs), Aksel partnersa (Acel Partners) i članova upravnog odbora "Fejsbuka".

To je praktično značilo da je berza bila preplavljena akcijama "Fejsbuka" jer se pojavilo za dvije trećine više akcija te kompanije. Za sada nije poznato da li su svi veliki akcionari i iskoristili tu mogućnost da akcije odmah prodaju, jer imaju rok od tri dana za to.

Pojedini analitičari ocjenjuju da su akcije "Fejsbuka" i dalje prilično skupe, iako im je vrijednost skoro prepolovljena u odnosu na početnu nominalnu vrijednost.

Od danas je praktično 271 milion akcija "Fejsbuka" u opticaju. Sljedeći lok-ap period za akcije Fejsbuka ističe na jesen i to će biti još veći talas novih akcija "Fejsbuka" na berzi.

Kada svi lok-ap periodi budu istekli, ukupno će biti 1.091 milijarda "Fejsbuk" akcija na berzi, što je četiri puta više nego prije tri mjeseca kada je ta kompanija izašla na berzu.

Vrijednost akcija "Fejsbuka" na početnoj ponudi iznosila je 38 dolara, a najveća vrijednost koju se akcije te kompanije danas dostigle bila je u jednom trenutku 20,14 dolara. Do podnevnih sati ukupno je zabilježen promet od 120 miliona akcija te kompanije.

Izvor:.Beta,blic.rs

Portal Analitika