Kultura

Nina Redžepagić: „Varvari“ će prikazati Crnu Goru u najboljem svijetlu

Izvor

Producentska kuća koja je pažnju privukla nezavisnim pozorišnim komadom „Maćado“, već je uveliko u filmskim vodama i za nepunih godinu dana već su potpisali dva ugovora za koprodukcije. Prva dama OR-a ističe kako su „Varvari“, ostvarenje koje rediteljski i scenaristički potpisuje Ivan Ikić (autor nagrađivanog dokumentarca „Tarot Srbija“) upravo dobili podršku crnogorskog Ministarstva u okviru konkursa za sufinansiranje projekata u kulturi.

- Film radi jedan mladi, izuzetan producent, Milan Stojanović iz Srbije. Iako iza sebe ima izuzetno velike, regionalne projekte, ovo je njegova prva samostalna produkcija. Zahvaljujući iznosu koji nam je dodijelilo Ministarstvo kulture, ušli smo i mi u ovaj film i sa njegovom kućom Sense Production potpisali ugovor o koprodukciji.

Redžepagić podsjeća da su „Varvari“ već dobili nagrade prestižnih festivala u Solunu i Sarajevu kao jedan od najinteresatnijih projekata na kome se trenutno radi, što je bio dodatni podsticaj da se još eminentnih producentskih kuća uključi u realizaciju filma.

- Na taj način smo i od producentske kuće Restart, koja je radila i nagrađivani dokumentarac Pjera Žalice „Orkestar“, dobili podršku vrijednu 20.000 eura. Taj iznos će biti realizovan kroz usluge u postprodukciji.

Uz to, dodaje Redžepagić, produkcija OR se izborila za autorsko mjesto u umjetničkom timu filma.

- Osim snimanja koja su već obavljena u Podgorici, naša kuća će obezbijediti i – autora muzike iz Crne Gore – potcrtava ona.

Ipak, postavlja se pitanje koliko se u svijetu filma, gdje se budžeti nerijetko mjere milionima dolara, može učiniti sa 20.000 eura.

1varvarinina- Izgleda neumjesno da u bilo kom vremenu dovedemo u pitanje da li je 20.000 eura mnogo ili malo, ali je činjenica da se sada svi bavimo nekim mnogo ozbiljnijim stvarima. U vremenu restriktivnog budžeta, kada je kultura platila ozbiljan danak jer su joj sredstva u budžetu ozbiljno srezana, ne može se reći da je to eura mali iznos. Kinematografija je, sama po sebi, avanturizam. Na kraju krajeva, nije Ministarstvo to koje treba u potpunosti da finansira koprodukcije. To nikada i nigdje nije bio slučaj. Zato i postoje producenti, koji svojim izborima i radom moraju da opravdaju mjesto u timu.

Redžepagić je mišljenja da se u posljednjih par godina, iako sa sve manjim izdvajanjima iz državne kase, sve više čini u oblasti kulture. Tome u prilog, kaže, ide i činjenica da Ministarstvo i ove godine izdvaja značajna sredstva za finansiranje tri koprodukcije. Ona dodaje da se ne može reći ni da u Crnoj Gori nastaje malo filmova.

- U proteklih godinu dana snimljeno je četiri-pet filmova, što je mnogo. Jer, ovo je zemlja od 600.000 stanovnika i mi moramo da razmišljamo o njoj kao o malom tržištu. S druge strane, Ministarstvo je odlukama o sufinansiranju koprodukcija morala da odgovori na podršku koju je Crna Gora dobijala od zemalja u regionu. U protivnom, ne bi mogli da računamo da će nam okruženje izaći u susret na odgovorajaući način za neki naredni projekat.

Redžepagić takođe najavljuje saradnju koju će vrlo brzo imati sa producentskom kućom Mainframe Production iz Zagreba, na čijem je čelu Igor Nola. Ona posebno naglašava kako je Nola, čovjek koji stoji iza upravo završenog snimanja filma "Lady D" u Hrvatskoj, stručnjak od koga je najviše naučila o filmskoj produkciji i da će s njim uskoro u Podgorici raditi jedan specifičan projekat.

Osim „Varvara“, produkcija OR je već potpisala ugovor sa podgoričkim Galileom, sa kojim zajednički producira drugi igrani film Nikole Vukčevića, „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“. Novi domaći film, čija se premijera očekuje krajem godine, već je privuka veliku pažnju ovdašnje javnosti. Direktorica OR-a ističe da će upravo te dvije koprodukcije dati novu dimenziju crnogorskom filmskom stvaralaštvu.

- Zato sam sigurna da će i „Varvari“ biti uspješan film, da će u najboljem svijetlu prikazati Crnu Goru kao pogodno tle za nastajanje novih kinematografskih ostvarenja i kvalitetnih koprodukcija – zaključuje Redžepagić za Portal Analitika.

K.JERKOV

1varvari1

1varvari2

1varvari3

Portal Analitika