Literatura

NIN-ova nagrada Gordani Ćirjanić za "Ono što oduvijek želiš"

Izvor

Žiri, koji je odluku o pobjedniku donio većinom od tri prema dva glasa, u obrazloženju je naveo da beogradska spisateljica u svom četvrtom romanu „portretiše savremenog intelektualca kao biće raspeto između želja i mogućnosti, između instikata i emocija, stihije i savremenosti i okova tradicije i istorije“.

Za Ćirjanićkin roman glasali su Ljiljana Šop, Aleksandar Ilić i Mileta Aćimović, dok je Mladen Šukalo svoj glas dao romanu "Mi različiti" Veselina Markovića, a Vasa Pavković glasao za roman Vladana Matijevića "Vrlo malo svetlosti".

U obrazloženju žirija se dodaje da je roman "Ono što oduvijek želiš" vanrednan doprinos srpskom romanu na početku 21. veka.

Lauretkinja NIN-ove nagrade za najbolji roman godine, Gordana Ćirjanić je istakla da u svojim dosadašnjim romanima nije patila od poroka optimizma, ali da su čitaoci u tim knjigama primjećivali da postoji nešto "što bi se zvalo svijetlo dno".

- Mislim da toga u ovom romanu nema, sem u samom činu pisanja. Možda zato što sam na ovaj roman i sama gledala drugačije nego na predhodne. Roman „Ono što oduvijek želiš“ nisam ni jednom pročitala od kada je objavljen, što nije svojstveno meni, ali to ukazuje da on u mom intimnom svijetu ima specijalnu sudbinu - rekla je ona i zahvalila žiriju za priznanje.

U najužem izboru za Ninovu nagradu bili su još romani: "Gospođa Olga" Radovana Belog Markovića, "Ispod tavanice koja se ljuspa" Gorana Petrovića i "Kamen blizanac" Zorana Petrovića.

Pokrovitelj nagrade koja iznosi milion dinara, je "Telekom Srbije", a priznanje će biti uručeno 26. januara na svečanosti u Skupštini Beograda.

Portal Analitika